Σημαντική ένεση ρευστότητας έγινε τον Ιούλιο στους οφειλέτες του Δημοσίου. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η δαπάνη στο επτάμηνο για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ανήλθε στο 1,105 δισ. ευρώ έναντι 799 εκατ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου. Δηλαδή, μέσα στον Ιούλιο, διατέθηκαν -με βάση την ΤτΕ- περίπου 306 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Τα χρήματα που διατέθηκαν τον Ιούλιο για την αποπληρωμή προμηθευτών του Δημοσίου προήλθαν από τη δόση που εκταμιεύτηκε με την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Συνολικά, η κυβέρνηση έχει χρονικό περιθώριο μέχρι τον Σεπτέμβριο για να διαθέσει το σύνολο των 800 εκατ. ευρώ που εκταμιεύτηκαν μετά τη συμφωνία στο Eurogroup του Ιουνίου. Αυτό άλλωστε αποτελεί και απαραίτητη προϋπόθεση
- μαζί με την ολοκλήρωση προαπαιτούμενων που έχουν απομείνει σε εκκρεμότητα- προκειμένου να εκταμιευτεί και το τελευταίο κομμάτι της δόσης που βρίσκεται σε εκκρεμότητα, επίσης περίπου 800 εκατ. ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο θα κληθεί να ενημερώσει τους δανειστές για την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στο πλαίσιο του Euro Working Group που θα πραγματοποιηθεί την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, ενώ εφόσον οι διαπραγματεύσεις κυλήσουν ομαλά, το ενδεχόμενο να δοθεί το πράσινο φως ώστε να εκταμιευτεί και η υπόλοιπη δόση των 800 εκατ. ευρώ θα εξεταστεί στο Eurogroup της 15ης Σεπτεμβρίου. Η τελική απόφαση ανήκει στο διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, ο οποίος θα συνεδριάσει αμέσως μετά το Eurogroup. Με βάση το πιο αισιόδοξο σενάριο, τα επιπλέον 800 εκατ. ευρώ θα εκταμιευτούν ή την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Ιουνίου, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου -μαζί με τις επιστροφές φόρου σε εκκρεμότητα- ξεπερνούσαν τα 5 δισ. ευρώ. Με τις σημαντικές πληρωμές που αποκαλύπτονται από τα στοιχεία της ΤτΕ, αλλά και τις επιστροφές φόρου που έγιναν τον Ιούλιο, τα αναλυτικά στοιχεία της γενικής κυβέρνησης για το επτάμηνο που θα δοθούν στο τέλος του μήνα στη δημοσιότητα αναμένεται να αποτυπώσουν σημαντική μείωση των υποχρεώσεων του Δημοσίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο δαπανήθηκαν από την πλευρά του Δημοσίου περίπου 297 εκατ. ευρώ για συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών του Δημοσίου.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2017 το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 1,378 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 1,807 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 24,945 δισ. ευρώ, από 25,442 δισ. ευρώ πέρυσι. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι δαπάνες ύψους περίπου 1,105 δισ. ευρώ που προαναφέρθηκαν και οι οποίες αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, διαμορφώθηκαν σε 29,143 δισ. ευρώ, από 27,736 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2016.
No comments:
Post a Comment