Οι αυξημένες θερμοκρασίες κατά την καλοκαιρινή περίοδο δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στους περισσότερους ανθρώπους και ειδικά στα άτομα με χρόνιες παθήσεις ή προβλήματα αναπνευστικού τα οποία καταπονούνται πολύ και αδυνατούν να διαχειριστούν την υπερβολική ζέστη.
Στα άτομα που είναι ευαίσθητα συμπεριλαμβάνονται και οι γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης, καθώς οι ρυθμιστικοί μηχανισμοί του οργανισμού τους απορρυθμίζονται, εφόσον το σώμα τους παράγει περισσότερη θερμότητα, καθώς μεγαλώνει το μωρό.
Μελέτες που έχουν γίνει αναφορικά με το θέμα έχουν δείξει ότι οι εγκυμονούσες είναι επιρρεπείς στην αφυδάτωση και χάνουν έναν από τους βασικούς θερμορρυθμιστικούς μηχανισμούς του οργανισμού τους, την εφίδρωση, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με εξάντληση και θερμοπληξία.
Παρότι ο οργανισμός της μητέρας μπορεί να προστατεύει το έμβρυο σε ένα πολύ θερμό περιβάλλον η εσωτερική της θερμοκρασία μπορεί να ξεπεράσει και τους 39 βαθμούς Κελσίου, οπότε σε αυτή την περίπτωση το έμβρυο δεν είναι ασφαλές.
Τι πρέπει να προσέχουν οι εγκυμονούσες τις καλοκαιρινές και ειδικά τις ζεστές ημέρες μας συμβουλεύει ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Ιωάννης Βασιλόπουλος.
Σύμφωνα με το γιατρό οι έγκυες πρέπει να είναι προσεκτικές γιατί αν υπερθερμανθούν ή αφυδατωθούν μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο όχι μόνο το έμβρυο αλλά και τον εαυτό τους.
Για παράδειγμα οι έγκυες πρέπει να κάθονται μόνο σε κλιματιζόμενους χώρους και να κάνει δροσερά μπάνια στο σπίτι, στην πισίνα ή την θάλασσα αλλά όχι μεσημέρι. Προσοχή τα μπάνια όπως λέει να είναι απλά δροσερά, όχι κρύα, γιατί ο οργανισμός μπορεί να αντιδράσει συστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία για να προστατευθεί από το κρύο, με συνέπεια να διακοπεί η αποβολή θερμότητας. Ενώ, σύμφωνα με το γιατρό πρέπει να μπει άμεσα σε κλιματιζόμενο χώρο αμέσως αν αισθανθεί κόπωση ή αδυναμία, ζαλάδα ή δίψα και να πιεί μικρές γουλιές από ένα διάλυμα ηλεκτρολύτη.
Επίσης, πρέπει να πίνει πολλά υγρά. Ο γενικός κανόνας είναι πως η μέση γυναίκα χρειάζεται 1-3 ποτήρια νερό περισσότερα απ’ όσα πριν μείνει έγκυος. Ωστόσο, αν και το νερό είναι η καλύτερη επιλογή, μπορεί να πίνει και φρέσκο χυμό (π.χ. πορτοκαλιού), γάλα, παγωμένο τσάι (καλύτερα χωρίς ζάχαρη), αλλά να προσέχει τον καφέ (δεν συνιστώνται πάνω από ένας-δύο καφέδες την ημέρα) και να αποφεύγει το αλκοόλ.
Ο γιατρός συμβουλεύει επίσης να μην το παρακάνει με τα υγρά, διότι η υπερκατανάλωσή τους μπορεί να αραιώσει τους ηλεκτρολύτες στο αίμα, με συνέπεια να προκληθεί μυϊκή κόπωση, κράμπες ή ακόμα και τάση για λιποθυμία. «Αν ξαφνικά νιώσετε δίψα (μερικές φορές με ζάλη ή/και πονοκέφαλο) τότε έχετε ήδη ήπια αφυδάτωση και πρέπει να αναπληρώσετε τα χαμένα υγρά» λέει ο κ. Βασιλόπουλος.
Επιπροσθέτως, μια γυναίκα σε κατάσταση εγκυμοσύνης καλό θα είναι σύμφωνα με τον κ. Βασιλόπουλο, να καταναλώνει τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε νερό όπως είναι τα καρπούζια, τα αγγούρια και τα πεπόνια καθώς και τα λαχανικά εποχής. Όμως, δεν πρέπει να καταναλώνει πολύ αλάτι για να μην κάνει κατακράτηση υγρών γιατί ούτως ή άλλως είναι αυξημένα τα υγρά του σώματός της εξαιτίας της εγκυμοσύνης (ο όγκος του αίματος π.χ. αυξάνεται έως και 50%). Ωστόσο δεν πρέπει να το αφαιρέσει εντελώς από τη διατροφή της, διότι με την εφίδρωση χάνει και ηλεκτρολύτες (νάτριο, κάλιο) που επίσης χρειάζονται αναπλήρωση.
Και φυσικά να τρώει ένα πλήρες πρωινό για να μην ζαλιστεί κάνει υπόταση κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ τα υπόλοιπα γεύματα να είναι μικρά και ελαφριά.
Επιπροσθέτως, ο γιατρός επισημαίνει ότι οι έγκυες καλό θα είναι να κάνουν τις δουλειές τους νωρίς το πρωί ή το βράδυ που ο καιρός είναι πιο δροσερός και να ξαπλώνει το μεσημέρι τουλάχιστον 1 ώρα κάθε μέρα για να ξεκουράζει το σώμα της.
Μία έγκυος πρέπει επίσης να φοράει ανοιχτόχρωμα ρούχα με ελαφριά υφάσματα που αερίζονται και δεν ποτίζουν ιδρώτα, καθώς όπως λέει, όταν ο ιδρώτας στεγνώνει εύκολα στο ρούχο τότε η έγκυος δεν κινδυνεύει από κάποιο δερματικό εξάνθημα στους μαστούς ή την κοιλιά. Επιπλέον, να φοράει άνετα πέδιλα που θα στηρίζουν καλά την καμάρα του ποδιού της κατά προτίμηση μισό νούμερο μεγαλύτερο από το κανονικό της και ποτέ σαγιονάρες. Να αποφεύγει δε την ορθοστασία για να μην πρήζονται τα πόδια της.
Τέλος, ο γιατρός σημειώνει ότι τα ποδόλουτρα με κρύο νερό είναι μια πολύ καλή λύση για τις εγκύους, ενώ τα ψυχρά επιθέματα όπως για παράδειγμα μία παγοκύστη τυλιγμένη σε πετσέτα είναι ιδανική για να δροσίζει τα χέρια της εσωτερικά και το πίσω μέρος των ποδιών της. Ένα ψεκαστηράκι με νερό βοηθά στο να δροσίζει το δέρμα της όταν κάθε φορά που το χρειάζεται.
No comments:
Post a Comment