Στην «τετράγωνη λογική» που αποτελείται από: επενδύσεις, εξαγωγές, καινοτομικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ψηφιακή εκπαίδευση και απορρόφηση ανέργων μέσω προγραμμάτων ενεργητικής απασχόλησης, βασίζεται το νέο παραγωγικό υπόδειγμα της χώρας υπογραμμίζει ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο υπουργός παραθέτει τους 14 άξονες στους οποίους προωθεί παρεμβάσεις και βελτιώσεις προς όφελος της επιχειρηματικότητας και οι οποίοι είναι:
1. Ενεργοποίηση του Εξωδικαστικού Μηχανισμού ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων.
2. Αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, του σχεδίου ανάπτυξης της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, του φόρουμ βιομηχανίας, και των δράσεων σχετικά με το εμπόριο.
3. Προκήρυξη των υπόλοιπων καθεστώτων του Αναπτυξιακού Νόμου.
4. Αναμόρφωση του νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις.
5. Συγκρότηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
6. Ολοκλήρωση μέσω Περιφερειών της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021.
7. Ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.
8. Δημιουργία Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικότητας.
9. Βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής μιας επιχείρησης.
10. Συμβολή λιανικού εμπορίου στην ανάδειξη εγχώριας παραγωγής και καινοτομίας.
11. Ενίσχυση διαφάνειας και καταπολέμηση αθέμιτων πρακτικών στις Β2Β συναλλαγές.
12. Βιωσιμότητα εμπορικής δραστηριότητας σε αστικές περιοχές.
13. Αντιμετώπιση ειδικότερων θεμάτων λιανικού εμπορίου σε νησιά.
14. Αναβάθμιση - ενίσχυση παρατηρητηρίου τιμών.
Γνωστοποιεί παράλληλα ότι θα ανακοινωθεί εντός του φθινοπώρου ο δεύτερος κύκλος υποβολής επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού νόμου για τα τέσσερα ήδη ενεργοποιημένα καθεστώτα (γενική επιχειρηματικότητα, νέες ανεξάρτητες ΜΜΕ, ενίσχυση μηχανολογικού εξοπλισμού, επενδύσεις μείζονος μεγέθους).
Ο κ. Παπαδημητρίου υπενθυμίζει ότι ήδη έχει ξεκινήσει η αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων που υποβλήθηκαν στον πρώτο κύκλο ενώ, όπως αναφέρει, εντός του έτους αναμένεται να ενεργοποιηθούν και τα άλλα τέσσερα καθεστώτα (Ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί - Ταμεία συμμετοχών, Ενισχύσεις Καινοτομικού Χαρακτήρα για ΜΜΕ, Ολοκληρωμένα χωρικά και κλαδικά σχέδια - αλυσίδες αξίας, Συνέργειες και δικτυώσεις). Το καθεστώς «Ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί - Ταμεία συμμετοχών» θα βγει πρώτο χρονολογικά εντός του φθινοπώρου και θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα τρία καθεστώτα.
Στο μεταξύ, αναμένεται αν ανακοινωθούν άμεσα, νέα έργα ΣΔΙΤ, τόσο για νέα ανταποδοτικά έργα όσο και για νέα έργα κοινωνικών υποδομών με πληρωμές διαθεσιμότητας υψηλής προτεραιότητας για τις τοπικές κοινωνίες και το δημόσιο. Παράλληλα, ενεργοποιούνται και όλοι οι δυνατοί μηχανισμοί χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένης της ενεργής συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) -και στο πλαίσιο του EFSI-, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και με IFC - Παγκόσμια Τράπεζα για τη συμπληρωματική χρηματοδότηση έργων ΣΔΙΤ.
Σε ό,τι αφορά τις μεγάλες επενδύσεις που τυγχάνουν ειδικού καθεστώτος ταχείας αδειοδότησης (fast track), όπως επισημαίνει ο κ. Παπαδημητρίου, έως σήμερα έχουν ενταχθεί συνολικά 13 έργα, όμως οι προβλεπόμενες διαδικασίες υλοποιούνται κανονικά για δέκα από αυτά, συνολικού προϋπολογισμού 2,65 δισ. ευρώ. Οι υπόλοιπες τρεις επενδύσεις βρίσκονται σε διαδικασία απένταξης για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία, ενώ προχθές προτάθηκαν στη Διϋπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων προς ένταξη άλλες 4 επενδύσεις από τις οποίες εγκρίθηκε μόνο η μία, ενώ για τις άλλες ζητήθηκαν περαιτέρω στοιχεία και τεκμηρίωση. Η επένδυση αυτή αφορά τουριστικά έργα (ξενοδοχεία, κατοικίες, μαρίνα και καταστήματα) ύψους 408,5 εκατ με 763 νέες θέσεις εργασίας. «Τέλος, υπάρχουν άλλες 4 επενδύσεις που βρίσκονται στη λίστα αναμονής για ένταξη στο fast track» καταλήγει ο υπουργός.
No comments:
Post a Comment