Με «αγκάθια» ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών για την τρίτη αξιολόγηση, ενώ τα κρίσιμα ραντεβού αναμένεται να γίνουν το Νοέμβριο, οπότε και θα τεθεί επί τάπητος το ενδεχόμενο νέων μέτρων το 2018.
Διαφωνίες προέκυψαν στους όρους για την υπαγωγή μικρών επιχειρήσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης χρεών, με τους πιστωτές να ζητούν αυστηροποίηση των κριτηρίων ένταξης.
Ανάλογο χάσμα διαπιστώθηκε στην επερχόμενη ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις, όπου θα μπαίνουν όσοι δεν δικαιούνται να υπαχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, με τις δύο πλευρές να διαφωνούν στα εισοδηματικά κριτήρια που θα εφαρμοστούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους και με τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στη μεταρρύθμιση του συνδικαλιστικού νόμου, ο οποίος έπρεπε να έχει ήδη ψηφιστεί.
Σημείο διαφωνίας είναι η ελάχιστη απαιτούμενη συμμετοχή που θα απαιτείται στις συνεδριάσεις πρωτοβάθμιων σωματίων ώστε να κηρυχθεί απεργία. Οι θεσμοί ζητούν το όριο να μπει στο 50% + ένα μέλος, που σημαίνει ότι η κήρυξη κινητοποιήσεων θα είναι δυνατή μόνο εάν συναινούν περισσότερα από τα μισά μέλη.
Από Νοέμβριο τα σπουδαία
Την Πέμπτη κυβέρνηση και πιστωτές θα κάνουν έναν απολογισμό των διαπραγματεύσεων και των επιδόσεων της Ελλάδας στην υλοποίηση του Μνημονίου. Στη συνέχεια οι επικεφαλής των κλιμακίων θα αναχωρήσουν από την Αθήνα και αναμένεται να επιστρέψουν προς τα τέλη Νοεμβρίου.
Τα ραντεβού Νοεμβρίου θα είναι κρίσιμα για το εάν οι θεσμοί θα ζητήσουν νέα μέτρα το 2018, καθώς τότε θα είναι διαθέσιμα τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του Οκτωβρίου, όπου θα αποτυπωθούν τα έσοδα από το ΦΠΑ του καλοκαιριού, που παραδοσιακά τονώνονται από τον τουρισμό.
Εάν οι εισπράξεις είναι υψηλές τότε κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υπάρξει πρόβλημα, εάν όμως υπάρξει αστοχία υπάρχει ενδεχόμενο να συζητηθούν νέα μέτρα ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ ή και περισσότερο το προσεχές έτος.
No comments:
Post a Comment