Εκατοντάδες γνωστές εταιρείες του χώρου του Διαδικτύου καταγράφουν κάθε πάτημα πλήκτρου από πλευράς των επισκεπτών τους, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του Princeton University.
Όπως αναφέρει το BBC, η τεχνική αυτή, γνωστή ως session replay, χρησιμοποιείται από εταιρείες για να κατανοούν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο οι πελάτες τους χρησιμοποιούν τις ιστοσελίδες. Πάνω από 480 sites τη χρησιμοποιούν, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, τίθεται σοβαρό θέμα νομιμότητας, καθώς το λογισμικό αυτό χρησιμοποιείται χωρίς τη συγκατάθεση των χρηστών. «Αυτά τα scripts καταγράφουν τα πατήματα πλήκτρων σας, τις κινήσεις του mouse σας και τη συμπεριφορά σας στο scrolling, μαζί με το σύνολο των περιεχομένων των σελίδων που επισκέπτεστε, και τα στέλνουν σε “τρίτους” servers» αναφέρουν οι ερευνητές σε σχετικό blogpost, προσθέτοντας πως η συλλογή περιεχομένου σελίδων με τέτοιο τρόπο μπορεί προκαλέσει διαρροή προσωπικών στοιχείων όπως ιατρικών δεδομένων, αριθμών πιστωτικών καρτών κ.α. «Αυτό μπορεί να εκθέσει χρήστες σε κλοπές ταυτότητας, online απάτες και άλλες ανεπιθύμητες συμπεριφορές» πρόσθεσαν.
Οι ερευνητές εξέτασαν επτά εταιρείες που παρέχουν τέτοιο λογισμικό, τις FullStory, SessionCam, Clicktale, Smartlook, UserReplay, Hotjar και Yandex, διαπιστώνοντας πως 482 από τα κορυφαία 50.000 sites του κόσμου χρησιμοποιούν scripts από αυτές τις εταιρείες.
No comments:
Post a Comment