Wednesday, December 20, 2017

Πολιτικό επίδικο ο βαθμός επιτήρησης μετά το τέλος του μνημονίου



Οι συνθήκες επιτήρησης και οι βαθμοί ελευθερίας που θα έχει η ελληνική οικονομία μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, τον Αύγουστο, αποτέλεσαν το κύριο πολιτικό επίδικο στη χθεσινή ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2018, με τον πρωθυπουργό να μιλά για τον τελευταίο «μνημονιακό» προϋπολογισμό και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απορρίπτει την προοπτική «καθαρής εξόδου» ως «ένα ακόμη ψέμα του Αλέξη Τσίπρα».


Η πενθήμερη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2018 έκλεισε με τον Αλέξη Τσίπρα να διαβεβαιώνει αισιόδοξα τους πολίτες ότι κανείς δεν μπορεί να αποτρέψει την επόμενη μέρα για τη χώρα. «Ναι» στον Προϋπολογισμό είπαν 153 βουλευτές, συμπεριλαμβανομένης και της ανεξάρτητης Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου που προέρχεται από την Ένωση Κεντρώων. Απουσίαζαν ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ λόγω ασθενείας, ο Αριστείδης Φωκάς και ο ανεξάρτητος Νίκος Μίχος που προέρχεται από τη Χρυσή Αυγή. Τον Προϋπολογισμό υπερψήφισε και ο Δημήτρης Καμμένος των ΑΝΕΛ, ο οποίος στην αρχή της συνεδρίασης είχε επιτεθεί σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και είχε δηλώσει ότι δεν είναι δεδομένη η στήριξή του στην κυβέρνηση.
Η Ελλάδα διαμορφώνει το έδαφος για να αναολιτική και οικονομική της κυριαρχία με το τέλος του προγράμματος» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και παρουσίασε πληθώρα μακροοικονομικών στοιχείων που δείχνουν ότι η χώρα μπορεί να επιτύχει τον στόχο της. Ειδικότερα, έδωσε έμφαση στην πτώση του επιτοκίου του 10ετούς ομολόγου στο 3,7%, θυμίζοντας ότι οι δανειστές έχουν θέσει ως όριο το 4,5%. Ανέφερε, επίσης, ότι το 2017 είναι το πρώτο έτος ουσιαστικής ανάπτυξης στον τόπο μετά από χρόνια ύφεσης και υπογράμμισε ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 7,6% στο πρώτο εννεάμηνο και οι άμεσες ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν 69% στην ίδια περίοδο. Υπογράμμισε, ακόμα, ότι πλέον αυξάνεται σε όγκο η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα και το λιανικό εμπόριο, ενώ απάντησε στην κριτική της Ν.Δ. περί «υπερφορολόγησης» σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου επέβαλε 30 δισ. ευρώ νέων φόρων, έναντι των 5 δισ. ευρώ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Σκληρή κριτική από τη Νέα Δημοκρατία
Στην αντίπερα όχθη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε σκληρή κριτική στον Προϋπολογισμό χαρακτηρίζοντάς τον «προϋπολογισμό λιτότητας, αντιαναπτυξιακό, άδικο και αντιλαϊκό» και εξαπέλυσε σκληρή προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό αποκαλώντας τον «ψεύτη». Χαρακτήρισε νέο μεγάλο ψέμα του πρωθυπουργού την «καθαρή έξοδο» από το μνημόνιο και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση έχει ψηφίσει τέταρτο μνημόνιο και έχει δεσμεύσει τη χώρα με υψηλά πλεονάσματα. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ψέμα και την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι επιτυγχάνει «αχρείαστα πλεονάσματα» που της επιτρέπουν να δίνει επιδόματα. Ο κ. Μητσοτάκης κατήγγειλε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι απέτυχε δύο φόρες, αρχικά ως αντιμνημονιακή και τώρα ως μνημονιακή, αλλά διαμήνυσε ότι ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να της δώσει τρίτη ευκαιρία.
Ευ. Τσακαλώτος: Οι δέκα πληγές του Φαραώ
Στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, καταλογίζοντας ταυτόχρονα στη Ν.Δ. ότι παρουσιάζει τις επιτυχίες ως καταστροφή. Παρομοίασε, μάλιστα, την «καταστροφολογία» της Ν.Δ. με τις 10 πληγές του Φαραώ και αναφέρθηκε σε 10 θετικές εξελίξεις για τη χώρα. 
Ειδικότερα, ανέφερε ότι η πρώτη «πληγή» για τη Ν.Δ. είναι ότι βγήκαμε στις αγορές τον Ιούλιο, τον Αύγουστο για έντοκα γραμμάτια και τον Νοέμβριο με τα swaps. 
Γ. Δραγασάκης: Καθαρή έξοδος με ευρύτερη στήριξηΗ δεύτερη αφορά τις ανακοινώσεις οίκων αξιολόγησης, «όλες με αναβαθμίσεις ή με θετικό πρόσημο για αναβαθμίσεις στο μέλλον» και χωρίς να χρειάζεται η κυβέρνηση προληπτική γραμμή πίστωσης. Η τρίτη «πληγή» αφορά την αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων κατά περίπου 1 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και τη μείωση του ELA, ενώ οι τράπεζες έχουν 20 δισ. ευρώ «καβάντζα» για τα stress tests και για τα κόκκινα δάνεια. Η τέταρτη πληγή αφορά τους δείκτες της οικονομίας και η πέμπτη τις επενδύσεις στον τουριστικό τομέα, στις νέες τεχνολογίες από τη Vodafone, και στην ενέργεια από τον Όμιλο Μυτιληναίου. Η έκτη πληγή σχετίζεται, όπως είπε, με την ανάπτυξη και τα συνεχή τρίμηνα αύξησης του ΑΕΠ για πρώτη φορά. Η έβδομη σχετίζεται με τη μείωση της ανεργίας, η όγδοη με τις θετικές δηλώσεις αξιωματούχων για καθαρή έξοδο από το μνημόνιο, η ένατη με το κοινωνικό μέρισμα και η δέκατη με την πτώση της Ν.Δ. που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις.
Σε ιδιαίτερα συναινετικό τόνο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν τον εθνικό στόχο για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο. «Ο στόχος για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια και το καθεστώς επιτροπείας μπορεί και πρέπει να έχει την ευρύτερη δυνατή πολιτική στήριξη, διότι είναι η πλέον συμφέρουσα επιλογή για τη χώρα και τον λαό» σημείωσε ο κ. Δραγασάκης. Παραδέχτηκε, όμως, ότι το τέλος του οικονομικού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 δεν αποτελεί το τέλος του δρόμου, αλλά έναν σημαντικός σταθμό, ένα «ξέφωτο» -όπως είπε- που «μας επιτρέπει να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας και να σχεδιάσουμε το μέλλον με δίκη μας ευθύνη». Ο κ. Δραγασάκης αποκάλυψε επίσης ότι η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης. «Η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια είναι το δικό μας σχέδιο, η δική μας επιλογή. Και πρέπει να έχουμε συνείδηση του γεγονότος ότι άλλες δυνάμεις επιδίωκαν άλλη πορεία των πραγμάτων», είπε ο Γιάννης Δραγασάκης. 
Σε παρέμβασή της, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης για έκτακτη ενίσχυση των άνεργων ηλικίας 18-24 ετών. «Εγκαινιάσαμε την καμπάνια αυτή μέσα από την καταβολή ενός εφάπαξ ποσού ύψους 400 ευρώ σε 55.000 άνεργους νέους και νέες, ηλικίας 18-24 ετών. Είναι ο δικός μας τρόπος να υλοποιήσουμε τη δέσμευσή μας ότι θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα προς όφελος των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων» σημείωσε η κα Αχτσιόγλου. 
Αιχμές και από τα υπόλοιπα κόμματα
Την προοπτική καθαρής εξόδου από το μνημόνια αμφισβήτησε και η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει υπογράψει «σκληρή επιτροπεία μέχρι το 2060». Υποστήριξε, μάλιστα, ότι δεν μπορεί να υπάρξει έξοδος από το μνημόνιο όσο παραμένει στην εξουσία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ. «Προσπαθείτε να παρουσιάσετε μια εικονική πραγματικότητα και για την ακρίβεια αναπαράγετε μια γκρίζα πραγματικότητα» καταλόγισε στην κυβέρνηση η κα Γεννηματά. Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο Σταύρος Θεοδωράκης υποστήριξε ότι αποτελούν «fake news» οι αναφορές περί εξόδου από το μνημόνιο.
Την προοπτική εξόδου από το μνημόνιο αμφισβήτησε και ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος χαρακτήρισε «”μεγάλη απατεωνιά» τον εν λόγω ισχυρισμό και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει υπογράψει νέα μείωση των συντάξεων που θα φθάσει το 30% σε όλες τις συντάξεις, και αύξηση της φορολογίας που θα πλήξει χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους των 500 ευρώ.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ανέφερε ότι ο Προϋπολογισμός του 2018 είναι ο πρώτος προϋπολογισμός ομαλότητας και σημείωσε ότι πλέον η χώρα δεν θα πρέπει να διαπραγματεύεται για να πάρει τη δόση. «Η εποχή που ο προϋπολογισμός χαρακτηριζόταν μονίμως από αποσπασματικά, χωρίς σχεδιασμό και διαπραγμάτευση μέτρα, έχει παρέλθει χωρίς γυρισμό» ανέφερε. 
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2018 είναι ίδιος με εκείνους που έφερνε η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου. 

No comments:

Post a Comment

Κώστας Ευριπιώτης: Ώρες αγωνίας για τον ηθοποιό

Τ η δική του δύσκολη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει ο αγαπημένος ηθοποιός Κώστας Ευριπιώτης, έχοντας στο πλευρό του τα αγαπημένα το...

Αλλες ιστοσειλιδες