Monday, December 18, 2017

Μιανμάρ - ΟΗΕ: «Οι επιχειρήσεις του στρατού εναντίον των Ροχίνγκια είναι κλασσικό παράδειγμα εθνικής εκκαθάρισης»



Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν τονίζει, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο BBC, πως δεν θα τον εξέπληττε αν κάποια μέρα ένα δικαστήριο αποφαινόταν πως διαπράχθηκε γενοκτονία σε βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας Ροχίνγκια στη Μιανμάρ.



Κατά την άποψη του Χουσέιν, οι επιθέσεις εναντίον των Ροχίνγκια γίνονται «εκ προμελέτης» και έχουν «σχεδιαστεί διεξοδικά». Ο Ύπατος Αρμοστής προσθέτει πως έχει προτρέψει την ηγέτιδα της Μιανμάρ, την Αούνγκ Σαν Σου Τσι, να κάνει περισσότερα για να σταματήσουν οι επιχειρήσεις του στρατού.

Ο Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέν έχει χαρακτηρίσει τις επιχειρήσεις του στρατού της Μιανμάρ «κλασικό παράδειγμα εθνικής εκκαθάρισης», ενώ έχει διατυπώσει το ρητορικό ερώτημα αν κανείς μπορεί να αποκλείσει πως καταγράφονται «ενδείξεις γενοκτονίας». Με τις δηλώσεις του στο BBC μοιάζει να σκληραίνει περαιτέρω τη στάση του.

«Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να διαπράχθηκε γενοκτονία», είπε στη βρετανική δημόσια τηλεόραση. «Είναι πολύ δύσκολο να εξακριβωθεί αυτό», συνεχίζει, «αλλά δεν θα με εξέπληττε εάν στο μέλλον ένα δικαστήριο κατέληγε σε αυτό το εύρημα, στη βάση αυτών που βλέπουμε».

Οι αρχές της Μιανμάρ αρνούνται ότι διαπράττονται ωμότητες σε βάρος των μειονοτικών και έχουν απορρίψει τις επικρίσεις του ΟΗΕ, τον οποίο κατηγορούν ότι «πολιτικοποιεί» το ζήτημα και επιδεικνύει «προκατάληψη». Ο στρατός της Μιανμάρ επιμένει ότι η επιχείρησή του είναι νόμιμη και έχει στόχο την καταστολή μιας ένοπλης εξέγερσης.

Ο Ύπατος Αρμοστής σημειώνει στη συνέντευξή του ότι οι «επιπόλαιες» απαντήσεις που δίνουν οι αρχές της Μιανμάρ, όταν τους τίθενται οι ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας, τον οδηγούν να φοβάται πως η σημερινή κρίση «μπορεί να αποτελεί απλά την εναρκτήρια φάση για κάτι πολύ χειρότερο».

Εξήγησε πως ανησυχεί για το ενδεχόμενο να συγκροτηθούν τζιχαντιστικές οργανώσεις στους καταυλισμούς των προσφύγων στο Μπανγκλαντές και να αρχίσουν να εξαπολύουν επιθέσεις στη Μιανμάρ, πιθανόν εναντίον βουδιστικών ναών.

Ο Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν δεν διευκρινίζει στη συνέντευξη ποιο δικαστήριο περιμένει να ασκήσει διώξεις για τα εγκλήματα στη Μιανμάρ. Η ασιατική χώρα δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, πράγμα που σημαίνει ότι μια ενδεχόμενη παραπομπή αξιωματικών του στρατού της Μιανμάρ ή άλλων πολιτών της στο ΔΠΔ, μπορεί να γίνει μόνο με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Όμως η Κίνα, κράτος-μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ και σύμμαχος της Μιανμάρ, θα μπορούσε να ασκήσει το βέτο που διαθέτει για να αποτρέψει παραπομπές.

Περίπου 870.000 Ροχίνγκια έχουν διαφύγει από τη Μιανμάρ στο Μπανγκλαντές, ανάμεσά τους περίπου 660.000 μετά την 25η Αυγούστου, όταν επιθέσεις μουσουλμάνων ανταρτών εναντίον θέσεων του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας πυροδότησαν τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των ένοπλων δυνάμεων.

Ερευνητές του ΟΗΕ έχουν συγκεντρώσει μαρτυρίες των μελών της μειονότητας των Ροχίνγκια για «δολοφονίες, βασανισμούς, βιασμούς και εμπρησμούς με συστηματικό και μεθοδικό τρόπο».

Ο Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν είπε ότι έχει τηλεφωνήσει επανειλημμένα στη Σου Τσι και της έχει ζητήσει μάταια να σταματήσει τις επιχειρήσεις του στρατού της Μιανμάρ.

Η Σου Τσι, που έχει τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης, είναι επικεφαλής μιας πολιτικής κυβέρνησης που δέχεται έντονες πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα λόγω του τρόπου που χειρίζεται την κρίση, αλλά δεν έχει στην πραγματικότητα τη δυνατότητα να δώσει διαταγές στους στρατηγούς, με τους οποίους μοιράζεται την εξουσία στο πλαίσιο της μετάβασης, έπειτα από δεκαετίες διακυβέρνησης από μια στρατιωτική χούντα.

No comments:

Post a Comment

Κώστας Ευριπιώτης: Ώρες αγωνίας για τον ηθοποιό

Τ η δική του δύσκολη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει ο αγαπημένος ηθοποιός Κώστας Ευριπιώτης, έχοντας στο πλευρό του τα αγαπημένα το...

Αλλες ιστοσειλιδες