Σύγκλιση σε τρεις άξονες, της αλληλεγγύης στο μεταναστευτικό, της νομισματικής ολοκλήρωσης και της πιο δημοκρατικής Ευρώπης, διαπίστωσαν οι ηγέτες των επτά χωρών του ευρωπαϊκού νότου κατά την 4η Συνόδο που πραγματοποιήθηκε στην Ρώμη και στην οποία συμμετείχε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Όπως επισήμανε στις κοινές δηλώσεις ο κ. Τσίπρας το μέλλον της Ευρώπης μπορεί να είναι ευοίωνο μόνο αν αλλάξει. Και θα αλλάξουμε όχι μόνο με θαρραλέες πρωτοβουλίες αλλά και αν δεν επαναλάβουμε τις ίδιες λαθεμένες πολιτικές. Το 2018 μπορεί να είναι έτος ορόσημο για το τέλος της κρίσης αλλά και για να πάρουμε μέτρα προκειμένου να μην επαναληφθεί.
«Η κρίση τελειώνει εκεί όπου ξεκίνησε, στον νότο. Τελειώνει και συμβολικά και ουσιαστικά με την έξοδο και της Ελλάδας από τα προγράμματα τον Αύγουστο του 2018. Να μιλάμε με την γλώσσα των κοινών μας αρχών και αξιών. Να μιλήσουμε με την γλώσσα της δημοκρατίας και της ενότητας. Αν λείπει κάτι σήμερα από την Ευρώπη είναι οι κοινοί κανόνες για την αλληλεγγύη και την σύγκλιση, οικονομική και κοινωνική» σημείωσε.
Προειδοποίησε ότι η εμβάθυνση της Ευρωζώνης είναι απαραίτητη και κανείς δεν μπορεί να πορευθεί με μεγάλες αποκλίσεις.
«Είμαστε χώρες που βρισκόμαστε στα σύνορα. Είναι προφανές ότι δεν δοκιμάζεται μόνο η δυνατότητα της Ευρώπης να διαχειριστή μία παγκόσμια πρόκληση αλλά και η συνοχή της. Οφείλουμε να συνεργαστούμε για μία αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική με γνώμονα την προστασία των συνόρων και την αλληλεγγύη» σημείωσε.
«Υπογραμμίσαμε τη σημασία δίκαιης λύσης στο Κυπριακό και την ανάγκη το Αιγαίο να είναι μία θάλασσα συνεργασίας, χωρίς απειλές όπου το διεθνές δίκαιο θα γίνεται σεβαστό» ανέφερε.
Από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι ανέφερε ότι «είμαστε μία ομάδα χωρών με κοινές επιδιώξεις. Η ομάδα των χωρών της νοτίου Ευρώπης δεν έχει χαρακτηριστικό την διάκρισή της από την υπόλοιπη Ευρώπη. Στόχος μας είναι να προσπαθήσουμε μία μεγαλύτερη σύγκλιση μέσα στην Ε.Ε.».
Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε σοτ μεταναστευτικό και στην ανάγκη να είμαστε σε επαγρύπνηση. Ζήτησε στήριξη των χωρών της πρώτης γραμμής. Αναφέρθηκε στην ανάγκη κοινά αποδεκτή λύση στο Κυπριακό για τη δημιουργία μίας πραγματικά ανεξάρτητης χώρας μακριά από εγγυήσεις.
«Συζητήσαμε θέματα και για την ενεργειακή ασφάλεια. Ενημέρωσα τους αρχηγούς για τις έρευνες στην ΑΟΖ. Επισήμανα και για τις παραβιάσεις που δεχόμαστε στην άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από πλευράς Τουρκίας» πρόσθεσε.
Στα πολλά κοινά σημεία που έχουν οι εφτά χώρες στάθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. «Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε ανταγωνισμό αλλά μία ομάδα που θα ενώνει την Ευρώπη. Συγκλίνουμε στο ότι θέλουμε μία πιο δημοκρατική Ευρώπη, αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό, να δυναμώσουμε τα σύνορά μας για να ανταποκριθούμε και στις ασυνέπειες του κανονισμού του Δουβλίνου, την νομισματική ενοποίηση της Ευρώπης, κλειδί για μία πιο ενωμένη Ευρώπη» είπε.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι τόνισε ότι τις εφτά χώρες τις ενώνει ο πολιτισμός τους αλλά αντιμετωπίζουν και κοινές προκλήσεις. «Θα πρέπει να παραμείνει στόχος η οικονομική ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας» τόνισε.
Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ ζήτησε η Ευρώπη να αγγίξει πραγματικά τις ζωές των ανθρώπων. «Η χρηματοοικονομική κατάσταση έχει να κάνει και με το πού θέλει να πάει η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια» ανέφερε.
Όπως όλοι υπογραμμίσαμε η γίνεται για να ενώσουμε και όχι να χωρίσουμε την Ευρώπη. Επίσης ότι σημαντικό είναι να υπάρξουν στην ΕΕ εργαλεία οικονομικής σύγκλισης για να υπάρξει μακροχρόνια ανάπτυξη και πιστεύουμε σε ακόμη πιο δημοκρατική Ευρώπη, υπογράμμισε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.
No comments:
Post a Comment