Έτοιμος να διεκδικήσει το τιμόνι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εμφανίζεται ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, Γιενς Βάιντμαν, επιλέγοντας ελαφρώς πιο καθησυχαστικούς τόνους για τις αγορές. Παρουσιάζοντας τα ετήσια αποτελέσματα της Μπούντεσμπανκ στη Φραγκφούρτη, ο Βάιντμαν επέμεινε μεν στην ανάγκη για απομάκρυνση από την υπερβολικά χαλαρή πολιτική, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει σταδιακά. Η πλήρης ομαλοποίηση της πολιτικής θα χρειαστεί αρκετό χρόνο, παραδέχθηκε.
Η δυναμική και ευρεία ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ θα οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού, εκτίμησε ο Βάιντμαν, επισημαίνοντας πάντως ότι ακόμη και όταν λήξει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), η νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας θα παραμείνει «υποστηρικτική». «Το τέλος του QE δεν θα σημάνει το τέλος των μέτρων τόνωσης» υπογράμμισε, προσθέτοντας πως «πιστεύω ότι είναι σημαντικό να περιορίσουμε σταδιακά τη χαλαρή πολιτική, όταν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό μας το επιτρέψουν».
Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι θα ήταν καλό να υπάρξει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τη λήξη του QE. Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η ποσοτική χαλάρωση θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους- σενάριο, που φαίνεται να ενισχύεται και από τις χθεσινές δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι. Ο Βάιντμαν υπήρξε σφοδρός επικριτής των πολιτικών του Ιταλού προέδρου της ΕΚΤ τα προηγούμενα χρόνια και μόνιμη φωνή διαφωνίας στους κόλπους του διοικητικού συμβουλίου. Έχει έτσι δεχθεί και ο ίδιος πυρά ότι αποτυγχάνει να μιλήσει με «ευρωπαϊκή φωνή». Καθώς τα μέλη της Ευρωζώνης καλούνται να επιλέξουν τον διάδοχο του Ντράγκι, με τον Βάιντμαν να προβάλλει ως φαβορί, ο ίδιος επιδιώκει να απαντήσει στις ανησυχίες για υπερβολικά απότομη στροφή σε περιοριστική πολιτική.
Κέρδη 2 δισ. ευρώ το 2017 για τη Μπούντεσμπανκ
Το 2017 αποδείχθηκε ιδιαίτερα επικερδής χρονιά για τη γερμανική κεντρική τράπεζα. Είδε τα κέρδης της να διπλασιάζονται και κατά συνέπεια, όπως ανακοινώθηκε, η συμβολή της στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό της Γερμανίας θα ανέλθει στα 1,9 δισ. ευρώ από 399 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.
No comments:
Post a Comment