Προσπάθειες να αναθερμάνει το ψυχροπολεμικό κλίμα στις εμπορικές σχέσεις με την κυβέρνηση Τραμπ καταβάλλει το Πεκίνο. Κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, επισκέπτεται σήμερα την Ουάσινγκτον με αποστολή να παρουσιάσει τις μεταρρυθμίσεις, που προωθούνται στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, αλλά και να πείσει το Λευκό Οίκο ότι ένας εμπορικός πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον καμίας πλευράς.
Πρόκειται για τον Λίου Χε, μέλος του Πολιμπιρό, στενό συνεργάτη του προέδρου Σι και φαβορί για την διοίκηση της κινεζικής κεντρικής τράπεζας. Ήταν ο άνθρωπος, που εκπροσώπησε την χώρα και στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ τον Ιανουάριο, από όπου δεσμεύθηκε για «μεταρρυθμίσεις, ανοίγματα- έκπληξη και κινήσεις, που θα υπερβούν τις διεθνείς προσδοκίες».
Οι Κινέζοι αξιωματούχοι εξετάζουν μεταξύ άλλων την περαιτέρω απελεύθερωση του τραπεζικού τομέα, των υπηρεσιών και της μεταοποίησης, καθώς και την αισθητή χαλάρωση των περιορισμών στις τοποθετήσεις ξένων επενδυτών σε κινεζικές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times ο κ. Λίου αναμένεται να έχει κατ'ιδίαν συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον κορυφαίο οικονομικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου, Γκάρι Κον, ενώ έχει προγραμματιστεί επίσης να συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, αλλά και να λάβει μέρος σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με εκπροσώπους του αμερικανικού επιχειρηματικού κόσμου.
Ο Τραμπ αναμένεται να επιμείνει στα πυρά κατά του Πεκίνου για το μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα των ΗΠΑ. Πριν από λίγες ημέρες δήλωνε στους δημοσιογράφους: «Έχουμε αναπτύξει μία πολύ καλή σχέση με την Κίνα. Αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι μας σκοτώνουν στο εμπόριο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πραγματικά σκοτώνουν τις ΗΠΑ στο εμπόριο».
Η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να προτείνει νέους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου- χωρίς να στοχεύει αποκλειστικά στην Κίνα, αλλά πάντως κυρίως σε αυτήν. Παράλληλα έχει προαναγγείλει έρευνα για τις κινεζικές πρακτικές προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων, η οποία επίσης μπορεί να οδηγήσει σε τιμωρητικούς δασμούς ή και άλλες οικονομικές κυρώσεις.
Υπάρχει φόβος στους κόλπους του επιχειρηματικού και αγροτικού κόσμου των ΗΠΑ ότι το Πεκίνο θα απαντήσει με σκληρά αντίποινα και ο «πόλεμος» δεν θα αποφευχθεί. Σημειώνεται ότι η Κίνα εισάγει αμερικανικά αγροτικά προϊόντα ύψους 14 δισ. δολαρίων ετησίως. Αυτός είναι ο κλάδος, στον οποίο οι κινεζικές αρχές θα μπορούσαν να «χτυπήσουν» πρώτα.
No comments:
Post a Comment