Μοναδικός αντίπαλος του Πούτιν θα είναι η ενδεχόμενη αδιαφορία στις μεθαυριανές εκλογές στη Ρωσία, στις οποίες ο νυν πρόεδρος αναμένεται να επανεκλεγεί πανηγυρικά με ποσοστό, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις, έως και 70%. Ο πιο κοντινός του ανταγωνιστής, ο εκατομμυριούχος υποψήφιος του Κ.Κ. Πάβελ Γκρουντίνιν αναμένεται να πάρει μόλις 7%. Ενδεχόμενη μεγάλη αποχή ίσως θεωρηθεί εκδήλωση δυσαρέσκειας προς το πρόσωπο του Πούτιν και «τραυματίσει» τη νομιμοποίησή του στα μάτια της κυβερνώσας ρωσικής πολιτικής και οικονομικής ελίτ.
Ο ίδιος πάντως προσβλέπει σε συμμετοχή 70%, ποσοστό καθόλου ευκαταφρόνητο αν επαληθευτεί. Ο 65χρονος Πούτιν φαίνεται να χαίρει μεγάλης δημοτικότητας, καθότι έχει καταφέρει να ανορθώσει τη ρωσική οικονομία και να τονώσει την εθνική υπερηφάνεια των Ρώσων με τις επεμβάσεις του σε Κριμαία και Ρωσία.
Η ρωσική οικονομία, η 11η μεγαλύτερη στον κόσμο, κατέγραψε πέρυσι ανάπτυξη 1,5% χάρη στην ανάκαμψη των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Οι κυρώσεις του 2015 και του 2016 είχαν μειώσει τις ξένες επενδύσεις και οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου είχαν επηρεάσει τη ροή των κρατικών εσόδων.
Η περσινή ανάπτυξη κατά 1,5% είναι μικρότερη από τον στόχο της κυβέρνησης για 2% και υπολείπεται κατά πολύ από το 8,5% ανάπτυξη του 2007 -πριν από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-, η οποία είναι και η μεγαλύτερη επί διακυβέρνησης Πούτιν.
Ο πληθωρισμός είχε φτάσει στο 17% το 2015 και τα υψηλά επιτόκια δανεισμού είχαν πλήξει τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών. Η κεντρική τράπεζα κατάφερε σταδιακά μέσω πολιτικής μείωσης των επιτοκίων να ρίξει τον πληθωρισμό στο μετασοβιετικό χαμηλό του 2%. Η ανεργία βρίσκεται λίγο πάνω από το 5%. Προεκλογικά, πάντως, ο ίδιος ο Πούτιν είχε μιλήσει για την ανάγκη αναζωογόνησης της οικονομίας, χωρίς ωστόσο συγκεκριμένες αναφορές.
No comments:
Post a Comment