Λάσπη, δρόμοι - ποτάμια, πλημμυρισμένα κτήρια και δυστυχώς 24 νεκροί συμπολίτες μας ήταν ο τραγικός απολογισμός από τις πρωτοφανείς καταστροφές που προκλήθηκαν στις 15 Νοεμβρίου, όταν η περιοχή της Μάνδρας υπέστη μία από τις σφοδρότερες φυσικές καταστροφές των τελευταίων δεκαετιών.
Τέσσερις μήνες μετά, η προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών και περιβαλλοντικής θωράκισης της πόλης συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Ωστόσο, οι συνήθεις γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες και το αμάλγαμα προβλημάτων του δυσκίνητου ελληνικού δημοσίου τοποθετούν διαρκώς νέα προσκόμματα στις εργασίες των αρμόδιων φορέων, καθιστώντας τη Μάνδρα ευάλωτη σε κάθε νέα βροχόπτωση και επαναφέροντας στη μνήμη των κατοίκων τις τραγικές στιγμές του φθινοπώρου.
Τα «γνωστά» εμπόδια
«Αυτή τη στιγμή προχωράμε με ταχύτατους ρυθμούς» διαβεβαιώνει στη «Ν» ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Γιάννης Βασιλείου, ο οποίος επισημαίνει ότι «στόχος της περιφέρειας είναι να κλείνουν ένα - ένα τα εκκρεμή ζητήματα». Βέβαια, τόσο οι κάτοικοι όσο και η δήμαρχος της Μάνδρας - Ειδυλλίας φαίνεται να μην συμμερίζονται την αισιοδοξία του κ. Βασιλείου, εκφράζοντας την ανησυχία τους για την ελλιπή πρόοδο στην υλοποίηση των απαιτούμενων παρεμβάσεων.
Η περιφερειακή αρχή, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία, είναι η μοναδική υπεύθυνη για την ανάληψη πρωτοβουλιών σχετικά με την κατάρτιση και την υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων. «Τους πολίτες της Μάνδρας τους ενδιαφέρει πότε θα ξεκινήσει η κατασκευή των έργων και πότε θα ολοκληρωθεί»τονίζει η δήμαρχος της πόλης, Γιάννα Κριεκούκη, η οποία υπενθυμίζει ότι η περιφέρεια είχε δεσμευτεί για την έναρξη των εργασιών σε διάστημα τριών μηνών. «Σήμερα έχουμε υπερβεί το διάστημα των τεσσάρων μηνών και ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα» σπεύδει να προσθέσει.
Από την πλευρά του, ο κ. Βασιλείου αποδίδει την ευθύνη των καθυστερήσεων στη γραφειοκρατία του ελληνικού δημοσίου. «Η περιφέρεια οφείλει να ακολουθήσει τη νόμιμη οδό. Όλα πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τον νόμο» τονίζει χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν γίνεται να μπει η μπουλντόζα την επόμενη ημέρα, καθώς υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδικασία».
«Δεν δεχόμαστε πλέον μοιρολατρικά να ακολουθούμε τους ρυθμούς της γραφειοκρατίας σε ένα θέμα, το οποίο κυριολεκτικά είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τον τόπο μας» ανταπαντά η κ. Κριεκούκη, μεταφέροντας την αναταραχή και την αγανάκτηση των κατοίκων της Μάνδρας.
Οι τρεις άξονες των έργων
Όπως εξηγούν αναλυτικά στη «Ν» οι αρμόδιες περιφερειακές αρχές, ο σχεδιασμός για την επιδιόρθωση των ζημιών και την αντιπλημμυρική προστασία συνίσταται σε τρία στάδια: α) την αποκατάσταση, β) την κατασκευή της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών - Θήβας, γ) τη διευθέτηση του χειμάρρου Σούλα και δ) την εκτροπή του χειμάρρου Αγ. Αικατερίνη.
Όσον αφορά την αποκατάσταση, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής υποστηρίζει ότι «σχεδόν έχουμε τελειώσει». Σύμφωνα με τον ίδιο, η μοναδική εκκρεμότητα αφορά την αποκομιδή φερτών υλικών, όγκου 2.000 κυβικών μέτρων -σε σύνολο 200.000 κυβικών μέτρων- και τη φωταγώγηση της οδού Κοροπούλη.
«Φως, νερό, τηλέφωνο έχουν υλοποιηθεί, ενώ το ίδιο έχει συμβεί με τα περισσότερα ζητήματα» επισημαίνει χαρακτηριστικά. Την ίδια ώρα, η διάνοιξη των ρεμάτων συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, χάρη σε εργολαβίες τόσο της περιφέρειας, όσο και του στρατού, ο οποίος -σύμφωνα με την περιφέρεια- βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των κατοίκων, συνεισφέροντας τα μέγιστα.
Οι δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, άλλωστε, εκτός του πεδίου των ρεμάτων, εξακολουθούν να συμβάλλουν τόσο στη διευθέτηση λοιπών χώρων (π.χ. αποκατάσταση οδών), όσο και στην εκτέλεση διάφορων χωματουργικών εργασιών.
Η αντιπλημμυρική θωράκιση
Ωστόσο, η θωράκιση της επόμενης ημέρας, η οποία αφορά τηναντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, έγκειται στους υπόλοιπους τρεις άξονες του ευρύτερου σχεδιασμού, οι οποίοι -από πολίτες και δήμο- κρίνονται ως κατεπείγουσας σημασίας. «Είναι τα ελάχιστα που απαιτούνται για να μην ζήσουμε ό,τι ζήσαμε στις 15 Νοεμβρίου» αναφέρει στη «Ν» η Κ.Σ., κάτοικος της Μάνδρας, κάνοντας λόγο για σημαντικές καθυστερήσεις.
Η περιφέρεια, από την πλευρά της, αντικρούει τις παραπάνω ενστάσεις και επικαλείται εκ νέου τη… συνήθη γραφειοκρατία. «Πρέπει να ξεπεράσουμε ορισμένα ζητήματα, τα οποία αφορούν το δασαρχείο και το κτηματολόγιο. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, ενώ ήδη έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την υλοποίηση των απαιτούμενων απαλλοτριώσεων» εξηγεί αναλυτικά ο κ. Βασιλείου.
Ο ίδιος, μάλιστα, εκτιμά ότι η δημοπράτηση του έργου, το οποίο αφορά την παλαιά εθνική οδό, θα υλοποιηθεί έως το τέλος Μαΐου, ενώ όσον αφορά τη διευθέτηση των δύο χειμάρρων, αναφέρει πως η δημοπράτηση θα λάβει χώρα έως το τέλος του Αυγούστου.
Διάχυτη αλληλεγγύη
Από την πρώτη στιγμή, δεκάδες συλλογικότητες, φορείς αλλά και μεμονωμένοι πολίτες στάθηκαν στο πλευρό των πληγέντων. «Επρόκειτο για μία πρωτοφανή αλληλεγγύη» επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, ο οποίος μάλιστα, κάνει ειδική μνεία στη στήριξη που έλαβαν οι κάτοικοι από την πακιστανική κοινότητα και τις οργανώσεις Ρομά.
Η αλληλεγγύη και η στήριξη προς τους κατοίκους της Μάνδρας και των παρακείμενων περιοχών συνεχίζεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς έως και σήμερα. «Στην περιοχή -και συγκεκριμένα στο κομμάτι μεταξύ Νέας Περάμου και Νεράκι- εξακολουθούν να βρίσκονται μηχανήματα του στρατού, τα οποία συνδράμουν τα συνεργεία της περιφέρειας» σημειώνει ο κ. Βασιλείου. «Είναι από την πρώτη ημέρα εδώ και μας βοηθούν στα έργα διάνοιξης των χειμάρρων» σχολιάζει ο Μ.Χ., εργαζόμενος της περιφέρειας.
Σημειώνεται ότι οι μονάδες του Στρατού Ξηράς, από τις 15 Νοεμβρίου, έχουν θέσει στην υπηρεσία των τοπικών αρχών 14 μηχανήματα -όπως ρυμουλκά, εκσκαφείς και φορτωτές- αλλά και 14 οπλίτες και έναν αξιωματικό, ενώ από τα τέλη Φεβρουαρίου στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν πέντε μηχανήματα, με τη βοήθεια έξι οπλιτών και ενός αξιωματικού.
Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία χορήγησης των αποζημιώσεων. Από την περιφέρεια τονίζεται ότι μέχρι στιγμής έχει πιστωθεί το προβλεπόμενο ποσό προς τους δικαιούχους σε ποσοστό άνω του 50%, ενώ εκφράζεται αισιοδοξία ότι εντός του Απριλίου θα έχουν καταβληθεί τα χρήματα προς το σύνολο των πληγέντων.
«Όταν βρέχει και αστράφτει φοβόμαστε, πρέπει να σταματήσουμε να κοιμόμαστε με εφιάλτες» δηλώνει στη «Ν» η Μ.Π., κάτοικος της Νέας Περάμου, η οποία επίσης επλήγη από τις σφοδρές καταιγίδες του φθινοπώρου. «Είναι λογικό να υπάρχει φοβία, αλλά πρέπει να κυριαρχήσει η λογική» αναφέρει, εκ μέρους της περιφέρειας, ο κ. Βασιλείου, ο οποίος προσπαθεί να καθησυχάσει τους πολίτες, και δεσμεύεται ότι «θα γίνει ό,τι χρειαστεί για να μην επαναληφθούν οι σκηνές τρόμου».
Όπως μαρτυρούν και τα πορίσματα των αρμόδιων αρχών, σημαίνοντα ρόλο στην έκταση και την ένταση των πλημμυρών διαδραμάτισε ο ανθρώπινος παράγοντας. Οι χρόνιες παρεμβάσεις στο περιβάλλον, το μπάζωμα χειμάρρων και ρεμάτων αλλά και η συνεπαγόμενη άναρχη δόμηση αποτέλεσαν -και συνεχίζουν να αποτελούν- μείζον ζήτημα όχι μόνο για τη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και για πολλές ακόμη, απειλώντας τις περιουσίες και τις ζωές των κατοίκων.
Η περιφέρεια Αττικής έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση των περιβαλλοντικών παραβάσεων, με στόχο να αποφευχθεί μία νέα τραγωδία ανάλογου βεληνεκούς. Βέβαια, ευχολόγια και υποσχέσεις έχουν δοθεί αρκετές φορές στους πολίτες αυτής της χώρας, με τις πράξεις να απουσιάζουν και το μέγεθος της δυσπιστίας προς τις αρμόδιες αρχές να μεγεθύνεται ολοένα και περισσότερο.
No comments:
Post a Comment