Γερμανία και Δανία κάλεσαν την Πολωνία να προσχωρήσει στο κράτος δικαίου, την ώρα που υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν τις εξηγήσεις που έδωσε η Βαρσοβία για τις μεταρρυθμίσεις που έκανε στο δικαστικό της σύστημα, οι οποίες σύμφωνα με τις Βρυξέλλες πλήττουν τη δημοκρατία.
Η Πολωνία κατηγορείται ότι μετά την εκλογή του δεξιού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) το 2015 και τις μεταρρυθμίσεις που το τελευταίο προώθησε υποβάλει σε μεγαλύτερο κυβερνητικό έλεγχο τη δικαστική εξουσία.
Η Ε.Ε. έχει απειλήσει να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στην Πολωνία, περιλαμβανομένης της «πυρηνικής λύσης», της αναστολής δηλαδή του δικαιώματος ψήφου της Βαρσοβίας, σε περίπτωση που δεν αποσύρει την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση.
«Όλοι γνωρίζουν ποιο είναι το διακύβευμα, είναι πάρα πολύ σημαντικό να τηρηθούν οι κοινοί κανόνες και αυτό ισχύει και για την Πολωνία», δήλωσε ο Δανός υπουργός Εξωτερικών Άντερς Σάμουελσεν κατά την άφιξή του στη σύνοδο των ομολόγων του στις Βρυξέλλες.
Η Βαρσοβία δημοσίευσε μια «λευκή Βίβλο» στην οποία υπερασπίζεται τις μεταρρυθμίσεις της. Σύμφωνα με την ίδια, στόχος ήταν να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος και να ενισχυθεί η λογοδοσία του με την απομάκρυνση δικαστών που είχαν προωθηθεί στη διάρκεια του κομμουνισμού.
Έπειτα από δύο χρόνια διαμάχης μεταξύ της Βαρσοβίας και των πιο φιλελεύθερων δυτικών κρατών της ΕΕ, ο νέος πρωθυπουργός της χώρας Ματέους Μοραβιέτσκι έχει ανοίξει και πάλι τους διαύλους επικοινωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ δήλωσε ότι η Πολωνία, η οποία κινδυνεύει να χάσει δισεκατομμύρια ευρώ σε ευρωπαϊκές επιδοτήσεις εξαιτίας της διαμάχης, δεν θα πρέπει απλώς να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει διορία στην Πολωνία να αποκαταστήσει το κράτος δικαίου υπό την απειλή να ενεργοποιήσει το άρθρο 7. Η Βαρσοβία έχει περιθώριο ως το τέλος της ημέρας να απαντήσει επισήμως.
Το πιθανότερο είναι τελικά η Πολωνία να μην στερηθεί το δικαίωμα ψήφου της, καθώς η απόφαση πρέπει να είναι ομόφωνη και η Ουγγαρία, στενός σύμμαχός της, έχει δεσμευθεί να μην την ψηφίσει.
Ωστόσο και μόνο το γεγονός ότι η Ε.Ε. εξετάζει το ενδεχόμενο αυτό, αν και μάλλον επιφυλακτικά, επί μήνες έχει πλήξει τη φήμη της Πολωνίας και έχει φέρει στο προσκήνιο την αυξανόμενη απομόνωσή της στο εσωτερικό της Ένωσης.
No comments:
Post a Comment