Πέντε ελληνικές υποψηφιότητες είναι ανάμεσα στους 25 φιναλίστ για το βραβείο Natura 2000 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έρχεται να αναγνωρίσει τον χρόνο, την αφοσίωση και τις προσπάθειες που επένδυσαν Ευρωπαίοι τη χρονιά που πέρασε σε θέματα προστασίας της φύσης, στο πλαίσιο του δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.
Από τις εβδομήντα πέντε έγκυρες υποψηφιότητες που υποβλήθηκαν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) επελέγησαν εικοσιπέντε υποψήφιοι από δεκαέξι χώρες, ανάμεσά τους και πέντε από την Ελλάδα, για τον τελικό. Οι υποψηφιότητες περιλαμβάνουν αρκετά διασυνοριακά έργα, όπου συμμετέχει επίσης και η Τουρκία, καθώς και ένα έργο που αφορά όλη την ΕΕ.
Τα Βραβεία Natura 2000 απονέμονται σε πέντε κατηγορίες: διατήρηση, κοινωνικοοικονομικά οφέλη, επικοινωνία, συμβιβασμός συμφερόντων/αντιλήψεων, και δικτύωση και διασυνοριακή συνεργασία. Ένα ειδικό βραβείο, το βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη, πρόκειται να απονεμηθεί στον τελικό υποψήφιο που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους από τους πολίτες. Γι’ αυτόν τον λόγο οι πολίτες καλούνται να συμμετάσχουν στη ψηφοφορία που ήδη «τρέχει» μέχρι τις 22 Απριλίου. Οι νικητές θα αναγγελθούν από τον επίτροπο Karmenu Vella, σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη 17 Μαΐου.
Οι ελληνικές υποψηφιότητες
Το μονοπάτι ερμηνείας της λίμνης Στυμφαλίας
Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE-Stymfalia με στόχο να ενώσει ένα μοναδικό τοπίο μεγάλης βιοποικιλότητας με τα ερείπια της αρχαίας πόλης του Στυμφαλού και με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Η διπλή ταυτότητα του τόπου χρησιμοποιήθηκε ως θέμα για τη δημιουργία ενός ίχνους ερμηνείας «Ο άνθρωπος και η φύση στα μονοπάτια της εποχής». Πρόκειται για μια εύκολη, αυτο-καθοδηγούμενη, γραμμική πεζοπορική διαδρομή μήκους 1.8 χλμ. που συνδέει το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας με τον υγρότοπο και τον αρχαιολογικό χώρο.
Συνύπαρξη ανθρώπου και αρκούδας στον 21ο αιώνα
Το πρόγραμμα υλοποιείται στον Νομό Καστοριάς, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς) που είναι και ο επικεφαλής εταίρος και την Αναπτυξιακή Καστοριάς (ΑΝΚΑΣ). Αντικείμενο του έργου είναι η βελτίωση προϋποθέσεων συνύπαρξης ανθρώπου και αρκούδας στον Νομό Καστοριάς, δίνοντας έμφαση τόσο στο πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται αρκούδες, όσο και στις ζημιές που προκαλεί η αρκούδα σε ζωική και φυτική παραγωγή.
Προστασία της Μεσογειακής φώκιας
Το έργο αφορά στη δράση της MOm για την προστασία, διατήρηση και ανάδειξη του παράκτιου και θαλάσσιου φυσικού περιβάλλοντος της Ελλάδας μέσα από την προστασία της μεσογειακής φώκιας, του μοναδικού είδους φώκιας της Μεσογείου και του σπανιότερου στον πλανήτη. Τα τελευταία 30 χρόνια η MOm έχει αντιμετωπίσει συστηματικά όλα τα σημαντικά προβλήματα διατήρησης, όπως σκόπιμη θανάτωση, τυχαία εμπλοκή σε αλιευτικά εργαλεία, υπεραλίευση, υποβάθμιση οικοτόπων και άλλα, που απειλούν την επιβίωση της φώκιας της Μεσογείου στο Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος.
Επιστροφή του Κιρκινεζιού
Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την επιστροφή του μικρού γερακιού (Falco naumanni) που θεωρείται είδος προς εξαφάνιση, στη γειτονική Βουλγαρία. Για τον σκοπό αυτό ενώνουν τις δυνάμεις τους φορείς από την Ισπανία, την Τουρκία, τη Βουλγαρία και ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας- Ισμαρίδας (Φ.Δ.) από την Ελλάδα. Η σύμπραξη που δημιουργήθηκε μέσω του προγράμματος αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα της θετικής διασυνοριακής συνεργασίας, με αποτέλεσμα την ανάκτηση ενός είδους που μέχρι τώρα θεωρείτο εξαφανισμένο στη γείτονα χώρα.
Διάσωση του Ασπροπάρη γύπα
Το πρόγραμμα αφορά κοινές προσπάθειες σε τρεις ηπείρους για τη διάσωση του «ιερού πτηνού». Έτσι αποκαλείται ο αιγυπτιακός γύπας, ο μόνος τακτικός μεταναστευτικός γύπας στην Ευρώπη, που υπήρξε πηγή μύθων και τοπικής λαογραφίας στα Βαλκάνια και σεβαστός στην Αφρική. Λόγω των πολλών απειλών, το μοναδικό αυτό είδους πτηνού τείνει προς εξαφάνιση. Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να σωθεί αυτό το χαρισματικό είδος είναι μέσω μιας πολυεθνικής συνεργασίας. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν τέσσερις εταίροι, δύο από την Ελλάδα (H Ελληνική Oρνιθολογική Εταιρεία και το WWF), ένας από τη Βουλγαρία και ένας από το Ηνωμένο Βασίλειο.
No comments:
Post a Comment