«Τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας και της Ε.Ε. καθορίζονται σαφώς και δίχως ίχνος δυνατότητας αμφισβήτησης, από το διεθνές δίκαιο» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την επίσκεψή του στο Συγκρότημα Αρχηγείου του Στόλου στη Σαλαμίνα, καλώντας την Τουρκία να σεβαστεί «τη διεθνή νομιμότητα».
Ο κ. Παυλόπουλος διαμήνυσε προς την Άγκυρα ότι «βάση της φιλίας και της καλής γειτονίας μας καθώς και της ευρωπαϊκής της προοπτικής -την οποία ευνοούμε ειλικρινώς- είναι η πλήρης και πιστή τήρηση του διεθνούς δικαίου στο σύνολό του». Αυτό, όπως είπε, συνιστά και θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως κατέστη σαφές προς την ηγεσία της Τουρκίας κατά την προχθεσινή Σύνοδο στη Βάρνα.
«Για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δεν υφίστανται αμφισβητήσεις και, πολύ περισσότερο, γκρίζες ζώνες σε ό,τι αφορά τα σύνορά μας -άρα και τα θαλάσσια- με τις γειτονικές μας χώρες, κατά συνέπεια δε και με την Τουρκία» συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλώντας τη γειτονική χώρα «να παύσει να ισχυρίζεται το αντίθετο, συμμορφούμενη προς την διεθνή νομιμότητα». Όπως επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος, «η μόνη διαφορά που υφίσταται σχετικώς προς επίλυση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι η οριοθέτηση της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας».
Ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε ότι με βάση τη Συνθήκη της Λωζάνης, «η οποία δεν αναθεωρείται ούτε επικαιροποιείται και επιπλέον είναι πλήρης και δεν αφήνει κενά ερμηνείας» τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο είναι σαφώς καθορισμένα, δίχως περιθώρια οιασδήποτε αμφισβήτησης. «Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, και όσοι τις επινοούν επιδεικνύουν και άγνοια αλλά και έλλειψη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου» πρόσθεσε.
Υπενθύμισε παράλληλα «το αυτονόητο δικαίωμα της Ελλάδας, κατά τις διατάξεις του άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ περί προληπτικής νόμιμης άμυνας, να τα θωρακίζει αμυντικά εναντίον κάθε επιβουλής, με όλα τα διαθέσιμα μέσα, όταν και εφόσον το κρίνει σκόπιμο».
Ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε την περηφάνεια του «για το αξιόμαχο και την ετοιμότητα του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας κατά την υπεράσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας και των συνόρων μας, συνακόλουθα δε της κυριαρχίας και των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Υπογράμμισε τέλος ότι «ότι η εκ μέρους των Ενόπλων μας Δυνάμεων -συνεπώς και εκ μέρους του Πολεμικού μας Ναυτικού- υπεράσπιση των συνόρων και της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνιστά και υπεράσπιση της διεθνούς νομιμότητας εν γένει». «Διαμηνύουμε, προς κάθε κατεύθυνση, ότι η υπεράσπιση της διεθνούς νομιμότητας δεν είναι απλώς δικαίωμά μας. Είναι και χρέος μας έναντι της διεθνούς κοινότητας» κατέληξε.
No comments:
Post a Comment