Η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο έχουν προσδιορίσει συγκεκριμένους στόχους στον μεταξύ τους εμπορικό πόλεμο. Ωστόσο, όπως συμβαίνει σε όλους τους πολέμους, υπάρχουν και οι παράπλευρες απώλειες. Ποιους πληγώνουν τα σινο-αμερικανικά πυρά.
Γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Στη λίστα των 106 προϊόντων, που βάζει στο στόχαστρο το Πεκίνο, ξεχωρίζουν τα αυτοκίνητα. Δεν θα πληγούν όμως μόνο οι αμερικανικές, αλλά και οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες επισημαίνει η Evercore.
Όπως εξηγεί ο Αρντ Έλινγκορστ, αναλυτής της Evercore, στο Bloomberg, το πλέον ενδεικτικό παράδειγμα παράπλευρης απώλειας στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ- Κίνας είνα οι εταιρείες BMW, Daimler. Και τούτο γιατί η πλειονότητα των οχημάτων που πωλούν στην κινεζική αγορά κατασκευάζεται στις ΗΠΑ.
«Πρόκειται για έναν φόρο στο νότο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας και ειδικά στα SUVs μάρκας BMW και Mercedes, τα οποία κατασκευάζονται σε αμερικανικά εργοστάσια των εταιρειών και μετά εξάγονται στην Κίνα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Έλινγκορστ. Εργοστάσιο στις ΗΠΑ, που εξάγει στην κινεζική αγορά, διαθέτει και η Volkswagen, αν και η εξάρτησή της είναι μάλλον μικρότερη. Η Evercore υπολογίζει ότι οι Daimler και BMW θα πουλήσουν στην Κίνα περισσότερα από 100.000 αυτοκίνητα, κατασκευασμένα στις ΗΠΑ, φέτος, αξίας σχεδόν 7 δισ. δολαρίων.
Αμερικανικές τεχνολογικές
Αν και οι Κινέζοι στόχευσαν στον αγροτικό και τον βιομηχανικό τομέα, ο κλάδος που έχει να χάσει περισσότερα από τον πόλεμο μεταξύ των δύο κορυφαίων οικονομιών του πλανήτη φαίνεται να είναι ο τεχνολογικός. Σύμφωνα με στοιχεία του CNBC τους τελευταίους δώδεκα μήνες σχεδόν το 10% των συνολικών εσόδων των τεχνολογικών εταιρειών, που φιγουράρουν στο ETF «SPDR Technology Select Sector» προήλθε από την αγορά της Κίνας. Ο ασιατικός δράκος είναι έτσι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εσόδων για τους εκπροσώπους της Σίλικον Βάλει, μετά την αμερικανική αγορά. Σε μία σύγκριση οι μεταποιητικές βιομηχανίες αντίστοιχου ETF αντλούν το 4,4% των εσόδων από την αμερικανική αγορά, οι παραγωγοί πρώτων υλών το 3,6%, οι ενεργειακές το 3,5% και οι εταιρείες καταναλωτικών αγαθών το 3,1%. Για όλους τους υπόλοιπους κλάδους η έκθεση είναι μικρότερη του 3%.
Οι διεθνείς αγορές μετοχών και εμπορευμάτων
Αν και πολλοί επισημαίνουν ότι ύστερα από ένα πολυετές πάρτι είχε πια έρθει ο καιρός της διόρθωσης για τις αγορές μετοχών, είναι γεγονός ότι το κύμα ρευστοποιήσεων άρχισε όταν ο Τραμπ εξαπέλυσε τις πρώτες εμπορικές βολές. Έκτοτε η μεταβλητότητα έχει χτυπήσει κόκκινο και παρά τις όποιες προσπάθειες αντίδρασης, όλες οι μεγάλες αγορές μετοχών- και όχι μόνο η αμερικανική και η κινεζική- καταγράφουν απώλειες από τις αρχές του έτους. Τις τελευταίες ημέρες έχουν επίσης ενταθεί οι πιέσεις στο πετρέλαιο, τον χαλκό και άλλα βασικά μέταλλα, των οποίων Κίνα και ΗΠΑ είναι οι κορυφαίοι καταναλωτές.
Οι ψηφοφόροι του Τραμπ
Υπερασπιζόμενος την απόφασή του, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ έχουν χάσει 60.000 εργοστάσια και 6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας από το εμπορικό έλλειμμα έναντι της Κίνας, το οποίο και αποδίδει σε «ανόητες, ανίκανες» ηγεσίες του παρελθόντος. Η ιστορία όμως αποκαλύπτει πως όταν ξεσπάσει τελικά ο εμπορικός πόλεμος οι απώλειες είναι πολλαπλάσιες εκείνων του όποιου εμπορικού ελλείμματος. Ο Τραμπ θέλησε να δείξει αποφασιστικότητα απέναντι στους ψηφοφόρους του, να κάνει όπως είπε πράξη την δέσμευσή του να τους προστατεύσει. Αυτοί, όμως, ίσως να είναι η μεγαλύτερη παράπλευρη απώλεια της σύγκρουσης. Η Κίνα στόχευσε αγροτικά προϊόντα, τα οποία παράγονται σε μεγάλο βαθμό σε ζώνες, που στηρίζουν τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο. Αλλά και οι δασμοί, που ο ίδιος επέβαλε σε εισαγωγές, πλήττουν πολιτείες, που τον στήριξαν, όπως είναι η Αλαμπάμα, η Ιντιάνα, η Άιοβα, το Μίσιγκαν και το Γουινκσόνσιν. Ορισμένες εξ αυτών φιλοξενούν χαλυβουργίες, αλλά οι απασχολούμενοί τους σε εργοστάσια αυτοκινήτου και άλλες βιομηχανίες, που χρησιμοποιούν χάλυβα και αλουμίνιο ως πρώτες ύλες, όπως και στον αγροτικό τομέα, που πιθανότατα θα βρεθεί αντιμέτωπος με αντίποινα, είναι πολύ περισσότεροι.
No comments:
Post a Comment