Η Ρουμανία θα παρουσιάσει μέχρι το τέλος του έτους τη στρατηγική της για την είσοδο στην Ευρωζώνη. Μαζί με τη Βουλγαρία και την Κροατία αποτελούν τις τρεις φτωχότερες χώρες της ΕΕ, οι οποίες επιλέγουν το μονοπάτι για το ευρώ.
«Μετά το Brexit, το να βρίσκεσαι εκτός Ευρωζώνης ενδέχεται να σε εκτοπίσει στο περιθώριο», δηλώνει στο Bloomberg ο Juraj Kotian, οικονομολόγος στην Erste Group Bank AG. «Αν δει κανείς το προσχέδιο του προϋπολογισμού της ΕΕ, θα διαπιστώσει ότι δίνεται πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην περιοχή του ευρώ».
Η Σλοβενία, η Σλοβακία, καθώς και η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία, όλες χρησιμοποιούν το ευρώ. Η Πολωνία, η Τσεχία και η Ουγγαρία δεν έχουν σθεναρά σχέδια να ακολουθήσουν. Εξάλλου, «η εμπειρία της Ελλάδας για το τι μπορεί να συμβεί όταν παραδίδεται η ανεξάρτητη νομισματική πολιτική δεν έχει βοηθήσει», σημειώνει το Bloomberg σε σχετικό δημοσίευμα.
Ωστόσο, «τα λιγότερο εύπορα μέλη της ΕΕ ενδέχεται να χρειαστούν αναπτυξιακά κονδύλια για τα επόμενα χρόνια, καθώς επιδιώκουν να γεφυρώσουν το χάσμα εισοδήματος».
Σε κάθε περίπτωση, ο αναλυτής της Societe Generale SA στο Λονδίνο Phoenix Kalen παρατηρεί μια αυξανόμενη προθυμία των μελών της Ευρωζώνης να επεκτείνουν το κλαμπ ως απάντηση στα λαϊκιστικά φαινόμενα που αμφισβητούν το ευρωπαϊκό εγχείρημα. «Οι πολιτικοί της Ευρωζώνης ενδέχεται να προσεγγίσουν τη διεύρυνση ως επικύρωση του μηνύματος ότι το project βρίσκεται σε καλό δρόμο».
No comments:
Post a Comment