Αναζωπυρώνονται οι ελπίδες ότι η σύνοδος κορυφής μεταξύ του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-ουν θα λάβει τελικά χώρα, παρά την απόφαση του αμερικανού ηγέτη την Πέμπτη να την ακυρώσει.
«Έχουμε πολύ παραγωγικές συνομιλίες με την Βόρεια Κορέα για την επαναφορά της συνόδου», έγραψε τα ξημερώματα στο Twitter ο κ. Τραμπ, σημειώνοντας πως το σημείο της ενδεχόμενης συνάντησης παραμένει η Σιγκαπούρη. Η ημερομηνία «παραμένει η ίδια, 12 Ιουνίου, και εάν είναι απαραίτητο [η Σύνοδος] θα παραταθεί πέραν αυτής», προσέθεσε.
Την επανέναρξη των συνομιλιών Ηνωμένων Πολιτειών - Βόρειας Κορέας χαιρέτισε η Νότια Κορέα, η οποία είχε αιφνιδιαστεί από την ακύρωση της συνόδου.
Η αναβίωση της συνόδου δρομολογήθηκε μετά την απροσδόκητα μετριοπαθή απάντηση που εξέδωσε η Βόρεια Κορέα στην απόφαση του κ. Τραμπ να ακυρώσει την Σύνοδο, με την Πιονγκγιάνγκ να σημειώνει πως ο κ. Κιμ είναι διατεθειμένος να συναντήσει κατ’ ιδίαν τον αμερικανό πρόεδρο «οποτεδήποτε».
Ο κ. Τραμπ χαιρέτισε την τοποθέτηση του Βορρά, την οποία χαρακτήρισε «θερμή και παραγωγική». «Σύντομα θα δούμε πού θα οδηγήσει, ελπίζω σε μακρόπνοη και διαρκή ευημερία και ειρήνη», έγραψε στο Twitter το απόγευμα της Παρασκευής.
Η αλλαγή στάσης της Ουάσιγκτον μέσα σε 24 ώρες συνιστά μια από τις πλέον απότομες διπλωματικές ανατροπές της προεδρίας Τραμπ, με δεδομένο ότι την Πέμπτη, στην επιστολή με την οποία ακύρωνε την σύνοδο, ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας κατηγορούσε την Πιονγκγιάνγκ για «τεράστια οργή» και «έχθρα».
Επιπλέον, τις προηγούμενες ημέρες ο Λευκός Οίκος είχε στείλει ανάμεικτα μηνύματα όσον αφορά την προετοιμασία της συνόδου στην Σιγκαπούρη. Την Τρίτη ο κ. Τραμπ είχε αφήσει να εννοηθεί πως οι δύο πλευρές βρίσκονται σε επικοινωνία, όμως μετά την απόφαση του προέδρου να ακυρώσει την συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ισχυρίστηκε ότι ο Βορράς δεν είχε απαντήσει στα ανοίγματα των ΗΠΑ.
Το ερώτημα πλέον είναι εάν υπάρχει επαρκής χρόνος για την αβίαστη προετοιμασία της πιθανής συνόδου, με δεδομένο ότι ακόμα φαίνεται να υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στις δύο πλευρές όσον αφορά το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων και την υλοποίησης της όποιας συμφωνίας.
Ο Βορράς έχει αποφύγει να δεσμευθεί ότι θα καταστρέψει όλα τα πυρηνικά όπλα που διαθέτει και φαίνεται να προσβλέπει σε μια συμφωνία σταδιακού και αμοιβαίου αφοπλισμού. Αντίθετα, οι ΗΠΑ στοχεύουν στην πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου με αντάλλαγμα την παροχή εγγυήσεων και οικονομικής στήριξης στην ασιατική χώρα
No comments:
Post a Comment