Οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία μπορούν από χθες να οδηγούν ελεύθερα αυτοκίνητο. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, που έχει προωθήσει ο διάδοχος του θρόνου, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στο υπερσυντηρητικό βασίλειο με τις σκληρές διακρίσεις κατά των γυναικών. Τα κίνητρα της απόφασης, όμως, είναι ενδεχομένως πρωτίστως οικονομικά.
Το Bloomberg Economics υπολογίζει ότι η συμβολή από την άρση της σχετικής απαγόρευσης στην οικονομία θα είναι ανάλογη με εκείνη της εισαγωγής του πετρελαϊκού κολοσσού Aramco στο χρηματιστήριο και έχει να κάνει με την ευρύτερη προσπάθεια για μετάβαση σε ένα νέο οικονομικό μοντέλο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του Bloomberg το πράσινο φως για την οδήγηση των γυναικών αναμένεται να προσθέσει έως το 2030 περί τα 90 δισ. δολάρια στο ΑΕΠ, ενώ θα συνεχίσει να αποφέρει σημαντικά οφέλη και πέραν αυτής της ημερομηνίας. Σε μία σύγκριση η αρχική δημόσια εγγραφή της Aramco θα μπορούσε να αποδώσει-με βάση το πιο αισιόδοξο σενάριο- περί τα 100 δισ. δολάρια.
Τα οφέλη για το ΑΕΠ δεν θα έρθουν φυσικά μόνο από την αύξηση στις πωλήσεις αυτοκινήτων και βενζίνης. Θα προέλθουν πρωτίστως από την ένταξη περισσότερων γυναικών στην αγορά εργασίας. Σήμερα η συμμετοχή των γυναικών στο ανθρώπινο δυναμικό είναι εξαιρετικά χαμηλή. Μόνο το 20% των γυναικών της χώρας είναι οικονομικά ενεργές. με το ποσοστό να είναι άκρως απογοητευτικό εάν υπολογίσει κανείς ότι στις υπόλοιπες χώρες του Αραβικού Κόλπου ο μέσος όρος συμμετοχής των γυναικών στην οικονομική ζωή ήταν 42% το 2016.
Στο πλαίσιο του Εθνικού Οράματος για το 2030, που παρουσίασε ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και της κοινωνίας, ο στόχος της αύξησης της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας προσδιορίζεται ως κορυφαία προτεραιότητα.
Υπολογίζεται ότι η άρση της απαγόρευσης στην οδήγηση θα αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών κατά μία ποσοστιαία μονάδα ετησίως. Δηλαδή περίπου 70.000 γυναίκες θα προστίθενται στην αγορά εργασίας κάθε χρόνο. Η αύξηση αυτή θα δίνει ώθηση περίπου 0,9 ποσοστιαίων μονάδων στην οικονομική ανάπτυξη ετησίως. Το ακριβές ποσοστό θα εξαρτηθεί βέβαια από το πόσες γυναίκες θα θελήσουν να εργάζονται πλήρες και πόσες μειωμένο ωράριο.
No comments:
Post a Comment