Εικόνα ανάκαμψης, με ενθαρρυντικά μηνύματα για τη ζήτηση και την απασχόληση, σκιαγραφεί η τελευταία έρευνα της IHS Markit για τον ελληνικό μεταποιητικό τομέα. Την ίδια ώρα στη ζώνη του ευρώ η δραστηριότητα συνεχίζει να χάνει την ορμή της.
Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της Markit για τον μεταποιητικό τομέα της Ελλάδας σκαρφάλωσε τον Μάιο στις 54,2 μονάδες από 52,9 τον Απρίλιο. Πρόκειται για τον δωδέκατο διαδοχικό μήνα ανόδου του δείκτη, γεγονός που σηματοδοτεί μία ανάκαμψη διαρκείας, αν και όπως επισημαίνουν οι ειδικοί η εικόνα είναι μακριά από τα προ κρίσεως επίπεδα, ύστερα από πολυετή ύφεση.
Η αύξηση της παραγωγής τον Μάιο ακολούθησε την άνοδο των νέων παραγγελιών, των οποίων ο δείκτης ανήλθε σε υψηλά τριών μηνών. Ανεπιβεβαίωτα στοιχεία υπέδειξαν ότι οι νέες παραγγελίες από πελάτες του εσωτερικού συνέβαλαν επίσης στην αύξηση του συνόλου των νέων εργασιών. Οι εταιρείες αντέδρασαν στις υψηλότερες απαιτήσεις παραγωγής προσλαμβάνοντας επιπλέον προσωπικό τον Μάιο.
Επιπροσθέτως, ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας ήταν λίγο χαμηλόετρος τα επίπεδα ρεκόρ του Μαρτίου. Η βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών έδωσε τη δυνατότητα στους κατασκευαστές να μειώσουν τον όγκο αδιεκπεραίωτων εργασιών, παρά τη σημαντική αύξηση των νέων παραγγελιών.
Τα επίπεδα ανεκτέλεστων εργασιών μειώθηκαν για δεύτερο διαδοχικό μήνα. Πέρα από την πρόσληψη νέου προσωπικού, οι εταιρείες υποστήριξαν επίσης την ανάπτυξη της παραγωγής αυξάνοντας την αγοραστική τους δραστηριότητα. Επιπλέον, ο ρυθμός ανάπτυξης επιταχύνθηκε. Υπήρξαν επιπλέον ενδείξεις πίεσης στην αλυσίδα εφοδιασμού, λόγω της αυξημένης ζήτησης εισροών.
Τα επίπεδα αισιοδοξίας στον Ελληνικό μεταποιητικό τομέα παρέμειναν υψηλά, παρότι εξασθένησαν από το υψηλό ρεκόρ του Απριλίου. Ποσοστό μεγαλύτερο του 45% των ερωτηθέντων στην έρευνα προέβλεψε αύξηση της παραγωγής μέσα στο επόμενο έτος, γεγονός το οποίο συνδέθηκε με τις προβλέψεις για βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και υψηλότερα επίπεδα νέων παραγγελιών.
Ο Άντριου Χάρκερ, Associate Director της IHS Markit, ο οποίος καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI, σχολίασε πως ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της παραγωγής, των νέων παραγγελιών και της απασχόλησης αυξήθηκαν σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, η πορεία προς την ανάκαμψη παραμένει μακρά, μετά την πολύχρονη ύφεση που έχει υποστεί. «Ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο από την τελευταία έρευνα για τον δείκτη PMI είναι το γεγονός ότι καταγράφηκε η ταχύτερη αύξηση των τιμών εκροών από τον Αύγουστο του 2008. Η αυξανόμενη ικανότητα των εταιρειών να μετακυλήσουν την υψηλότερη επιβάρυνση κόστους στους πελάτες υποδεικνύει ότι υπάρχει κάποια εμπιστοσύνη ως προς τη διατήρηση της ζήτησης» τόνισε.
Την ίδια ώρα ο δείκτης PMI για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Μάιο στις 55,5 μονάδες από 56,2 μονάδες τον Απρίλιο. Πρόκειται για ναδίρ 15 μηνών.
No comments:
Post a Comment