Στην πιο ισχυρή έως τώρα βολή στον εμπορικό πόλεμο, που κήρυξαν, οι ΗΠΑ άρχισαν να απαιτούν δασμό 25% σε 818 διαφορετικά προϊόντα από την Κίνα, που αντιστοιχούν σε ετήσιες εισαγωγές 34 δισ. δολαρίων. Ο "δράκος" απάντησε με δασμούς ίσης αξίας, αλλά η σύγκρουση δεν σταματά εδώ. Αν πιστέψουμε τον Αμερικανό πρόεδρο, μόλις άρχισε.
Ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα έρθουν πρόσθετοι δασμοί σε εισαγωγές αξίας 16 δισ. δολαρίων και επανέλαβε την απειλή του ότι οι ΗΠΑ έχουν «σε εκκρεμότητα» ακόμη μία «μαύρη λίστα» με κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων. «Και μετά τα 200 δισ. δολ., αν συνεχίσουν έχουμε σε εκκρεμότητα 300 δισ. δολάρια. Εντάξει;» είπε σε επίσκεψή του στην πολιτεία της Μοντάνα, προσθέτοντας: «Και αυτά αφορούν μόνο την Κίνα». Άφησε έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο για σύγκρουση και με άλλους εμπορικούς εταίρους, παρά τις προσπάθειες, που καταβάλλονται τα τελευταία 24 ωρα για μία συμβιβαστική συμφωνία στις εισαγωγές αυτοκινήτων.
Η κλιμάκωση των απειλών- οι οποίες, όπως έχει δείξει η έως τώρα τακτική, γίνονται τελικά πράξη- έχει πυροδοτήσει την έντονη αντίδραση της μεγαλύτερης επιχειρηματικής ένωσης των ΗΠΑ, αλλά και του αγροτικού κόσμου, που βρίσκεται στο στόχαστρο των κινεζικών αντιποίνων. Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας τα κέρδη των Αμερικάνων αγροτών κινούνται φέτος στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών. Οι αμερικανικές εξαγωγές σόγιας και άλλων σιτηρών αναμένεται να δεχθούν το μεγαλύτερο πλήγμα, αλλά δεν περιορίζεται η ζημιά μόνο εκεί. Ένας στους τέσσερις χοίρους, που εκτρέφονται στις ΗΠΑ εξάγονται και η Κίναι είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής χοιρινού στον κόσμο.
EURONEWS
Αναλυτές σχολιάζουν πως παρά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ, ο Τραμπ έχει αποδείξει ότι δύσκολα αναγνωρίζει λάθη και παρενέργειες, για αυτό και θα πρέπει όλοι να λαμβάνουν τις προειδοποιήσεις του σοβαρά. Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, εμφανίζεται επίσης αποφασισμένος να απαντήσει σε κάθε πρόκληση και να μην κάνει πίσω. Το Πεκίνο έδειξε αρχικά διάθεση συνεννόησης και προέβη σε άνοιγμα της αγοράς αυτοκινήτου, του χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλων κλάδων. Άφησε να εννοηθεί ότι θα λάβει μέτρα για τον περιορισμό των τεράστιων εμπορικών πλεονασμάτων του, αλλά απέρριψε το αίτημα των ΗΠΑ για «μαχαίρι» 200 δισ. δολαρίων. Τώρα, με την Ουάσιγκτον να έχει αποσυρθεί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, βρίσκει την αφορμή να επιστρέψει και αυτό στην πολιτική του προστατευτισμού.
Ένα από τα πρώτα θύματα του πολέμου, πάντως, είναι η κινεζική χρηματιστηριακή αγορά με απώλειες σχεδόν 25% από το εφετινό ζενίθ του Ιανουαρίου. Ειδικοί της DBS προειδοποιούν πάντως ότι σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας το πλήγμα θα είναι ισχυρότερο για τις ΗΠΑ.
No comments:
Post a Comment