Στη θεσμοθέτηση μέτρων διευκόλυνσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής ώστε να προχωρήσει άμεσα σε κατεδάφιση 2.500 κτισμάτων σε δασικές περιοχές και 700 σε αιγιαλούς στην Αττική -για τα οποία έχει εκδοθεί πρωτόκολλο τελεσίδικης απόφασης κατεδάφισής τους- προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), ως ένα βραχυπρόθεσμο μέτρο με αφορμή την εθνική τραγωδία στο Μάτι, στην οποία ρόλο έπαιξαν και οι πολεοδομικές παραβάσεις όπως οι μάνδρες που έκοψαν το δρόμο προς τη θάλασσα στους πυρόπληκτους.
Κατά τη συνέντευξη τύπου του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη, του αναπληρωτή υπουργού Σωκράτη Φάμελλου και του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Σκουρλέτη, τα στελέχη της κυβέρνησης ανάφεραν ότι η λίστα με τις πρώτες 100 κατεδαφίσεις που πρέπει να γίνουν με βάση το κριτήριο του πόσο σοβαρές είναι οι αυθαιρεσίες που καταγράφονται (αν πρόκειται για κτήρια σε αιγιαλούς, πυρόπληκτες περιοχές και γενικά προστατευόμενες περιοχές) θα βρίσκεται στο υπουργείο τη Δευτέρα και έπειτα είναι θέμα λίγων εβδομάδων για να υλοποιηθούν.
Ειδικότερα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής με νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή θα λάβει επιπλέον κονδύλια για τα έξοδα των κατεδαφίσεων, ενώ θα εξοπλιστεί με τη δυνατότητα της απευθείας ανάθεσης σε εργολάβους των σχετικών έργων ή της επέκτασης υφιστάμενων συμβάσεων. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης από τη στιγμή που επιλύονται τα πρακτικά ζητήματα αν δεν προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις αυτό θα συνιστά παράβαση καθήκοντος για τα στελέχη της συγκεκριμένης υπηρεσίας.
Για την περιοχή Μάτι αποφασίστηκε να προχωρήσει η πολεοδόμησή της με ειδικό χωρικό σχέδιο (συντομότερη διαδικασία πολεοδόμησης), ενώ στις συνολικά 3.200 κατεδαφίσεις που θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει αλλά κόλλησαν στην γραφειοκρατία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή εμποδίστηκαν με αθέμιτους τρόπους, συμπεριλαμβάνονται και ορισμένες στην πληγείσα περιοχή.
Ειδική αναφορά έγινε για το συγκεκριμένο σημείο όπου έχασαν τη ζωή τους 26 άνθρωποι. Οι προαναφερόμενοι υπουργοί αποκάλυψαν ότι με βάση πρωτόδικη απόφαση δικαστηρίου το συγκεκριμένο σημείο έχει χαρακτηριστεί «διακατεχόμενη δημόσια δασική έκταση».
No comments:
Post a Comment