Η συμμετοχή είναι πολύ μεγάλη: 133 ηγέτες κρατών είναι πιστοί στο 73ο ραντεβού της παγκόσμιας διπλωματίας - έναντι 114 πέρσι. Παραταύτα, ο Οργανισμός ο οποίος ιδρύθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν βρέθηκε σε παρόμοια κρίση, αφενός εξαιτίας της ραγδαίας ανόδου του εθνικισμού και του λαϊκισμού και αφετέρου εξαιτίας του αδιεξόδου σε δύο μεγάλες συρράξεις, στη Συρία και την Υεμένη.
Την αθρόα συμμετοχή σε αυτή τη γενική συνεδρίαση, ο γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες θέλησε να τη μεταφράσει «ως απόδειξη της εμπιστοσύνης που τρέφει η διεθνής κοινότητα στα Ηνωμένα Έθνη». «Την εποχή αυτή της πόλωσης, ο κόσμος έχει ανάγκη να δείξει σε αυτή η γενική συνέλευση την αξία της διεθνούς συνεργασίας», υπενθύμισε. Αρκετοί διπλωμάτες ωστόσο εκφράζουν ανοιχτά τις αμφιβολίες τους για το μέλλον της συλλογικής και αποτελεσματικής διπλωματικής δράσης. «Ο άνεμος φυσάει κόντρα», υποστηρίζει δυτικός διπλωμάτης στη «Monde».
Η γενική συνέλευση αρχίζει τις εργασίες της με τρεις ηχηρές απουσίες, του Βλαντίμιρ Πούτιν, του Κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ και του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντα Μόντι. Η στάση των ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ συνιστά ένα ακόμη πλήγμα για το ηθικό του Οργανισμού. Σε διάστημα μερικών μηνών, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την απόσυρσή της από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, της παγκόσμιας συμφωνίας για τη μετανάστευση. Στην περσινή συνέλευση, ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να καταστρέψει πλήρως τη Βόρεια Κορέα – μέχρι που ανέστρεψε εντελώς το κλίμα μετά την ιστορική Σύνοδο της Σιγκαπούρης.
Έπεται συνέχεια. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμπεριφέρονται με γενναιοδωρία σε όσους μοιράζονται τις αξίες μας. Είμαστε γενναιόδωροι με εκείνους που δουλεύουν μαζί μας και όχι με όσους πολεμούν εναντίον μας και λένε πως μισούν την Αμερική», δήλωσε η Νίκι Χάλεϊ, πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.
Πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν ότι όλα τα βλέμματα θα στραφούν και φέτος στον Αμερικανό πρόεδρο. Πέρσι, από το ίδιο βήμα, έδωσε τον τόνο τού τι πρόκειται να επακολουθήσει. «Θα βάλω πρώτες τις ΗΠΑ», τόνισε. Και το έκανε. Έστω και αν το «η Αμερική πρώτα» εξελίσσεται σταδιακά στο «Αμερική μόνη», όπως σχολιάζουν οι «Financial Times». Αν έχει αλλάξει κάτι από πέρσι, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, είναι η αντίδραση των παγκόσμιων ηγετών: δείχνουν έτοιμοι για όλα.
No comments:
Post a Comment