Θετικό γεγονός χαρακτηρίζει την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), Βαγγέλης Αργύρης.
Όπως επισημαίνει, συμπίπτει χρονικά με τη γνωστοποίηση των τελευταίων στοιχείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΛΣΤΑΤ που επιβεβαιώνουν τον θετικό ρόλο που έχουν διαδραματίσει τα προγράμματα προβολής και προώθησης του ελληνικού κρασιού σε δύσκολες και απαιτητικές αγορές, όπως των ΗΠΑ και του Καναδά.
Όπως τονίζει ο κ. Αργύρης, καθίσταται πλέον αναγκαία, μετά την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί και την τυπική έξοδο της οινικής αγοράς από την τριετή περιπέτεια στην οποία είχε περιέλθει με την εφαρμογή του, η επίσπευση των μέτρων εκείνων που θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα του κλάδου και θα διευκολύνουν περαιτέρω τον εξαγωγικό προσανατολισμό του.
Σημειώνεται ότι και στις δύο αγορές (ΗΠΑ-Καναδά), που αποτελούν από τις αγορές-στόχους του στρατηγικού σχεδίου marketing που εφαρμόζεται από το 2010, οι εξαγωγικές επιδόσεις του ελληνικού κρασιού είναι θεαματικές, καταγράφοντας αυξήσεις πολύ πάνω από το 100%. Ειδικότερα, έως το 2017 οι εξαγωγές ελληνικού κρασιού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 108,4% σε αξία, με αξιοσημείωτη την αύξηση κατά 54% και της μέσης τιμής εξαγωγής, που φθάνει τα 5,3 ευρώ ανά λίτρο. Με τη σειρά τους, οι εξαγωγές στον Καναδά αυξήθηκαν κατά 128,2% σε αξία, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 4,58 ευρώ ανά λίτρο σημειώνοντας αύξηση 53,7%.
Τα στοιχεία αυτά καθιστούν μονόδρομο για τον κλάδο τη φυγή προς τα μπρος, σημειώνει ο κ. Αργύρης, προσθέτοντας ότι «είναι ανάγκη να κλείσουν οι εκκρεμότητες με τα προγράμματα που προκαλούν αναίτια αβεβαιότητα και κοστίζουν σε χρόνο».
Για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου αναφέρει ότι «συναρτάται ευθέως με τον αμπελουργικό σχεδιασμό, ο οποίος πλέον, μετά και τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αραχωβίτη, για τη στήριξη του εγχειρήματος στη γενική συνέλευση της Διεπαγγελματικής, περνά στην τελική φάση».
No comments:
Post a Comment