Saturday, December 22, 2018

Αλ. Τσίπρας: Τα Βαλκάνια να ξαναγίνουν το επίκεντρο της ειρήνης και της συνεργασίας


Τα Βαλκάνια πρέπει να ξαναγίνουν το επίκεντρο της ειρήνης, της συνεργασίας και της συνανάπτυξης και αυτό δεν μπορεί παρά να περνά μέσα και από τη διεύρυνση της Ε.Ε., τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη της τετραμερούς Συνόδου Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας στο Βελιγράδι.


«Έχουμε φτιάξει μια πολύ καλή ομάδα, έμαθε να συνδυάζεται, να δίνει πάσες και να ανοίγει το παιχνίδι, να παίζει δημιουργικό ποδόσφαιρο και μέσα από την πολύ καλή συνεργασία ιδιαίτερα στους τομείς υποδομών και ενέργειας, αλλά και στην ανάπτυξη μιας νέας γεωπολιτικής δυναμικής για την περιοχή, πολύ σύντομα μπορεί να σκοράρουμε» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Όπως είπε, η τετραμερής συνεργασία έχει αναδείξει την περιοχή των Βαλκανίων ως μια περιοχή η οποία μπορεί να δώσει στην Ευρώπη και όχι ως μια περιοχή «δεύτερης διαλογής», όπου η Ευρώπη θα την αντιμετωπίζει με συμπάθεια προσπαθώντας να επιβάλει τους δικούς της όρους. «Η βουλγαρική προεδρία έδωσε την ευκαιρία να ξαναπιάσουμε το νήμα της ατζέντας της Θεσσαλονίκης της ελληνικής προεδρίας το 2003 και δημιούργησε προϋποθέσεις για να μπορούμε να ξαναβάλουμε τα Βαλκάνια στο επίκεντρο» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ
Δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας
Ανέφερε παράλληλα πως - όπως προέκυψε από τη συνάντηση - η ενταξιακή πορεία των χωρών των δυτικών Βαλκανίων θα είναι μια από τις σημαντικές προτεραιότητες της ρουμανικής προεδρίας της Ε.Ε. που ξεκινά σε λίγες μέρες. «Για άλλη μια φορά υπογραμμίσαμε τη σημασία που έχει η ένταξη της Σερβίας για την περιοχή», είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η Ε.Ε. οφείλει να δώσει ένα θετικό όραμα στους λαούς των Βαλκανίων και να μιλήσει με αυτοπεποίθηση για τα δυτικά Βαλκάνια, όχι φοβικά.
«Απαράβατα κριτήρια ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των μειονοτικών δικαιωμάτων»
Σημείωσε πάντως ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, των μειονοτικών δικαιωμάτων, και η διασφάλιση του κράτους δικαίου είναι «απαράβατα κριτήρια για την ένταξη στην Ε.Ε.». «Θέλουμε να δώσουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ταυτόχρονα ένα μήνυμα ότι όλες οι χώρες της Βαλκανικής πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα που δίνουμε σήμερα της συνεργασίας και να βασίσουν το όραμα για την ενταξιακή τους πορεία στην Ε.Ε., στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους και στην ανάγκη συμμόρφωσης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο» επισήμανε.
Αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ακόμα πως στο πλαίσιο της ρουμανικής προεδρίας στην Ε.Ε. θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα και στην αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, μια υπόθεση που δυστυχώς, όπως παρατήρησε, «η αυστριακή προεδρία δεν την προχώρησε ούτε ένα βήμα». Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα «ότι κατά τη διάρκεια της ρουμανικής προεδρίας θα γίνουν βήματα σε αυτή την κατεύθυνση τους επόμενους μήνες» καθώς «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε για πολύ στην Ε.Ε. να αντιμετωπίζουμε α λα καρτ αρχές και αξίες, όπως η αρχή της αλληλεγγύης».
Κοινή υποψηφιότητα για την συνδιοργάνωση του EURO 2028 ή του Μουντιάλ 2030
Είπε επίσης ότι στη συνάντηση των τεσσάρων ηγετών συζητήθηκε το ενδεχόμενο κοινής υποψηφιότητας Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας για την φιλοξενία του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου του 2028 ή του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2030, η διοργάνωση των οποίων, όπως υπογράμμισε, θα έχει μεγάλη συμβολική σημασία, προβάλλοντας τα Βαλκάνια ως θετικό παράδειγμα στην Ευρώπη.
«Στην περιοχή των Βαλκανίων όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις. Τώρα δίνουμε το συμβολισμό της συνεργασίας. Θέλουμε να κάνουμε τα Βαλκάνια θετικό πρότυπο στην Ευρώπη και στον κόσμο» σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση του Ευρωπαϊκού και του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο οικοδεσπότης της συνάντησης, πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, συστήνεται μια επιτροπή αποτελούμενη από 16 άτομα (4 από κάθε χώρα) που θα ετοιμάσει όλα τα σχετικά με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.
Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μπορούμε να πετύχουμε σε αυτή τη διεκδίκηση και μια από τις δύο διοργανώσεις να την κερδίσουμε». «Είναι ένας δύσκολος στόχος, αλλά ένας ωραίος στόχος και θα βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε τα Βαλκάνια να πρωταγωνιστήσουν με θετικό τρόπο» πρόσθεσε.
Συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και των υποδομών
Στη διάρκεια των συνομιλιών, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, συζητήθηκαν σημαντικά projects υποδομών διασυνδεσιμότητας και οικονομικής συνεργασίας, στα πεδία των σιδηροδρομικών και οδικών μεταφορών, της ενέργειας και των υποδομών.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ειδικότερα στη σιδηροδρομική διασύνδεση Θεσσαλονίκης - Καβάλας - Αλεξανδρούπολης - Μπουργκάς - Βάρνας - Ρούσε, στη σιδηροδρομική διασύνδεση Θεσσαλονίκης - Σκοπίων - Βελιγραδίου και Βουδαπέστης, που όπως ανέφερε επιταχύνεται μετά και την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, στον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου IGB και στην αναβάθμιση των λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας.
Είπε ακόμη πως τονίστηκε και «η ιδιαίτερη σημασία της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης που ξαναπιάνει το νήμα της ιστορίας της, για να γίνει πρωτοπόρος των εξελίξεων, ενώνοντας τη νοτιοανατολική Ευρώπη με την ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τις ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα».

No comments:

Post a Comment

Κώστας Ευριπιώτης: Ώρες αγωνίας για τον ηθοποιό

Τ η δική του δύσκολη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει ο αγαπημένος ηθοποιός Κώστας Ευριπιώτης, έχοντας στο πλευρό του τα αγαπημένα το...

Αλλες ιστοσειλιδες