Οξύτατη επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2019.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον πολιτικό του «αντίπαλο» ως «κακομαθημένο κολεγιόπαιδο» και κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι συμπεριφέρεται «σαν η Βουλή να είναι τσιφλίκι σας που το κληρονομήσατε από τον πατέρας σας».
Δεν παρέλειψε παράλληλα, να ασκήσει κριτική και στο επιχείρημα περί «ανταλλαγής» μεταξύ του Σκοπιανού και των συντάξεων. «Είστε ευρωπαϊστής, με αφήγημα Σαλβίνι και Όρμπαν και συνθήματα Χρυσής Αυγής» τόνισε χαρακτηριστικά.
Διερωτήθηκε δε, ότι «εφόσον υπάρχει ανταλλαγή, με ποιον κάναμε αυτή την ανταλλαγή». Και συνέχισε: «Η Ευρώπη; Αυτή την Ευρώπη οραματίζεστε; Αυτή την Ευρώπη θέλετε;».
Ταυτόχρονα, επέκρινε τη Ν.Δ. για την αντίδρασή της στην πρόσφατη βομβιστική επίθεση στα γραφεία του ΣΚΑΪ, κάνοντας λόγο για «διχαστικό λόγο» και «ακραίο λόγο».
«Η Συμφωνία των Πρεσπών καθορίζει την υπηκοότητα»
Στην ομιλία του, ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία και στα εθνικά θέματα, διευκρινίζοντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών καθορίζει την υπηκοότητα και όχι την εθνότητα, και παρέπεμψε στην αντίστοιχη τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή της ΠΓΔΜ.
Αναφορά έκανε και στην Αλβανία και το ζήτημα της ελληνικής ομογένειας, ξεκαθαρίζοντας ότι «αν δεν υπάρξει σεβασμός των δικαιωμάτων της μειονότητας, δεν θα υπάρξει και ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας».
«Ο πρώτος δικό μας προϋπολογισμός»
Όσον αφορά τον προϋπολογισμό, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «σήμερα ψηφίζουμε τον πρώτο μετα-μνημονιακό προϋπολογισμό, έναν προϋπολογισμό δημοσιονομικής επέκτασης, τον πρώτο δικό μας προϋπολογισμό».
Υπενθύμισε δε, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παρέλαβε μία χώρα «μετά από μία 5ετία καταστροφής, μετά από έναν οικονομικό όλεθρο, μετά από έναν κοινωνικό Αρμαγεδδώνα».
Και διερωτήθηκε: «Η Ν.Δ. δεν ήταν στην κυβέρνηση όταν το έλλειμμα εκτινάχθηκε στο 15%; Εφαρμόσατε μέτρα λιτότητας συνολικού ύψους 65 δισ. ευρώ; Κόψατε τις συντάξεις κατά 40 δισ. ευρώ; Εκτοξεύσατε την ανεργία από το 11% στο 28%; Μειώσατε τον εθνικό μας πλούτο κατά το 1/4 ; Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε;»
Υπογράμμισε μάλιστα, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχώρησε στον αντίποδα σε ήπια δημοσιονομική προσαρμογή, ύψους περίπου 6,4 δισ. ευρώ, αν συμπεριληφθούν και τα θετικά μέτρα του κοινωνικού μερίσματος.
«Εσείς από το 2014 είχατε μέτρα 65 δισ. ευρώ. Η δική σας δημοσιονομική προσαρμογή υπήρξε πιο σκληρή και χωρίς κανένα αποτέλεσμα» σχολίασε.
«Στις εκλογές δεν ψηφίζουν οι δημοσκόποι»
Εμφανίστηκε επιπλέον, αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών, διαμηνύοντας ότι στις εκλογές δεν ψηφίζουν δημοσκόποι, αλλά «οι άνθρωποι που λεηλατήσατε, οι οποίοι τον Σεπτέμβριο του 2019 θα βλέπουν το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία».
Άλλωστε, όπως εκτίμησε, η Ελλάδα στο τέλος του 2018 θα συμπληρώσει δύο χρόνια θετικού ρυθμού μεγέθυνσης, με την ανάπτυξη να αγγίζει το 1,5% το 2017 και πάνω από το 2% φέτος.
«Προσπαθείτε διαρκώς να φτιάξετε μια αντεστραμμένη εικόνα της πραγματικότητας για να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα και να κατασκευάσετε επιχειρήματα» ανέφερε, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.
«Καλούσατε σε "bank run" ενώ ήσασταν εσείς στην κυβέρνηση»
Περιγράφοντας την κατάσταση της οικονομίας, όταν παρέλαβε τα ηνία της χώρας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι «είχατε στείλει την πέμπτη αξιολόγηση στις καλένδες και το πρόγραμμα ανεπίστρεπτα εκτός πορείας»
Και συμπλήρωσε: «Είχατε υπογράψει πλεονάσματα 4,5% σε βάθος τετραετίας και 4% ως το 2060, και μας κατηγορείτε ότι κάναμε το τέταρτο μνημόνιο τη στιγμή που δεν καταφέρατε να πιάσετε όχι το στόχο του 1,5%, ούτε καν θετικό πρόσημο στο πλεόνασμα για το 2014».
«Το πιο εγκληματικό είναι ότι παραδώσατε άδεια δημόσια ταμεία, ασφαλιστικά ταμεία με υπέρογκα ελλείμματα, υλοποιώντας το σχέδιο Σαμαρά για Αριστερή παρένθεση. Και τα στελέχη σας καλούσαν σε “bank run”, ενώ ήσασταν ακόμη εσείς στη κυβέρνηση» συνέχισε.
«Στόχος η μείωση της ανεργίας στο 15%»
Ειδική μνεία έκανε και στο ζήτημα της ανεργίας, κατηγορώντας τη Ν.Δ. ότι «έχετε το θράσος να μιλάτε για ανεργία όταν επί των ημερών σας η ανεργία έφτασε στο ιλιγγιώδες 28%». «Εμείς, μέσα σε 3,5 χρόνια έχουμε καταφέρει να αποκλιμακώσουμε την ανεργία στο 18,3%, έχοντας δημιουργήσει 350.000 νέες θέσεις εργασίας».
«Το σχέδιο μας είναι να φθάσουμε την ανεργία στο 15% μέσα στην επόμενη 2ετία, και σταδιακά τα επόμενα χρόνια, με τη σταθερή ανάκαμψη της οικονομίας, όταν θα ολοκληρώνουμε και την επόμενη 4ετία, να έχει φτάσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο» παρατήρησε.
«Την άνοιξη τα έργα στο Ελληνικό»
O κ. Τσίπρας εστίασε και στο ζήτημα των επενδυτών, παρουσιάζοντας τις θετικές επιδόσεις της κυβέρνησης στον τομέα αυτόν, παραπέμποντας σε μία σειρά αναπτυξιακών δράσεων στον κατασκευαστικό και τουριστικό κλάδο.
Εκτίμησε δε, ότι το έργο στο Ελληνικό θα ξεκινήσει την άνοιξη του 2019, μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για το Καζίνο και την επίλυση των τελευταίων γραφειοκρατικών προβλημάτων.
«Μύθος ο αποκλεισμός από τις αγορές»
Όπως είναι φυσικό, από την ομιλία του Πρωθυπουργού δεν απουσίαζε και η αναφορά στις αγορές, με τον κ. Τσίπρα να κατηγορεί τη Ν.Δ. ότι «τρέφεται με τον μύθο ότι η Ελλάδα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές».
Ισχυρίστηκε ότι η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στις εκδόσεις εντόκων, οι ημερήσιες συναλλαγές στη δευτερογενή αγορά και η συμμετοχή των επενδυτών στην ανταλλαγή των ομολόγων του PSI, «αποδεικνύουν κατά πόσο είμαστε αποκλεισμένοι ή όχι».
Παρέπεμψε δε, στο έντονο ενδιαφέρον για τις επικείμενες εκδόσεις ελληνικών τίτλων, αλλά και στο επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου, το οποίο κυμαίνεται λίγο πάνω από το 4%.
«Το 10ετές ομόλογο, τέτοια περίοδο πριν την κρίση και τα μνημόνια, ήταν στο 4,80%, ενώ το κόστος των υποχρεώσεων που πρέπει να αντικαταστήσουμε την επόμενη χρονιά ανέρχεται από 4,5% έως 5%. Πόθεν προκύπτει, λοιπόν, ότι είναι απαγορευτική η έξοδος;» διερωτήθηκε.
Μάλιστα, επικαλούμενος την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, εξήγησε ότι το κόστος αναχρηματοδότησης θα πρέπει να κινείται κάτω του 5% ως προς τα 5ετή ομόλογα.
Δηλαδή, αποσαφήνισε, «ότι για να έχουμε βιώσιμη εξυπηρέτηση και βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές θα πρέπει το 5ετές ομόλογο, και όχι το 10ετές, να είναι κάτω από 5%». «Σήμερα έχουμε το 10ετές στο 4,3% ενώ το 5ετές όχι μόνο είναι κάτω από 5%, αλλά είναι στο 3,45%. Όταν επιχειρήσατε έξοδο στις αγορές βγήκατε με 5%» υπενθύμισε.
«Είμαστε με τους πολλούς και εσείς με τους λόγους»
Ο πρωθυπουργός, όσον αφορά το ασφαλιστικό σύστημα, υπογράμμισε ότι χάρη στον νόμο Κατρούγκαλου το 90% των ασφαλισμένων πληρώνουν έως 200 ευρώ, ενώ με το παλαιό σύστημα, το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν στο 30%.
«Επομένως ένας στους δέκα, επιβαρύνεται όντως περισσότερο. Αλλά εννιά στους δέκα πληρώνουν λιγότερα. Εμείς είμαστε με τους εννιά στους 10 και εσείς με τον έναν. Εμείς με τους πολλούς και εσείς με τους λίγους και εκλεχτούς».
«Μόνιμο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας»
Προανήγγειλε δε, τη έναρξη μίας νέας διαδικασίας για τη διαχείριση των μη ρυθμιζόμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών του ιδιωτικού τομέα, η οποία θα αφορά τα χρέη τόσο προς το δημόσιο, όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Όσον αφορά την α’ κατοικία, ξεκαθάρισε ότι σχεδιάζεται ένα νέο, μόνιμο πλαίσιο προστασίας, με τη συμβολή του κράτους μέσω του προϋπολογισμού. Στο νέο πλαίσιο, όπως εξήγησε, θα συμμετέχουν τόσο το δημόσιο, όσο και οι τράπεζες και οι δανειολήπτες, με απώτερο στόχο τη διασφάλιση της πρώτης κατοικίας και τη σταδιακή μετατροπή των «κόκκινων» δανείων σε εξυπηρετούμενα.
Το όραμα του κ. Τσίπρα
Ο Πρωθυπουργός, περιγράφοντας το όραμά του για την Ελλάδα, έστειλε μήνυμα για «τη δυναμική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την ανασυγκρότηση της παραγωγής, τη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας την αύξηση των μισθών, αλλά και τη στήριξη - αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους, της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Αλληλεγγύης»
Και συνέχισε: «Για τις μεγάλες θεσμικές τομές που έρχονται με τη Συνταγματική Αναθεώρηση, τον εξορθολογισμό των σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας και τη νέα αναβαθμισμένη θέση της Ελλάδας στον κόσμο».
Καταλήγοντας, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «θα ολοκληρώσουμε το έργο μας και θα έχουμε τη δυνατότητα να ζητήσουμε νέα εντολή από τον ελληνικό λαό για να πάμε την Ελλάδα ακόμη πιο μπροστά.
No comments:
Post a Comment