Monday, December 3, 2018

Τι είναι η λαμπερή πέτρα που βρήκε το Curiosity στον Άρη;



Ένα παράξενο λαμπερό αντικείμενο εντόπισε το ρόβερ Curiosity της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη.


Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πιθανώς πρόκειται για κάποιον μετεωρίτη που έπεσε στην επιφάνεια του Άρη.
Ωστόσο, προκειμένου να υπάρξει σαφής απάντηση, το ρόβερ θα ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά στο αντικείμενο, ενώ θα ακολουθήσουν και χημικές αναλύσεις.
Με μέγεθος μικρού αυτοκινήτου και βάρος 900 κιλών, το Curiosity (στα αγγλικά σημαίνει περιέργεια) είναι ένα ρομποτικό όχημα το οποίο εξερευνά τον κρατήρα Γκέιλ στον Άρη.
Το όχημα εκτοξεύθηκε τις 26 Νοεμβρίου 2011 από το ακρωτήριο Κανάβεραλ και προσεδαφίστηκε στην περιοχή Αιολίς Πάλους, στον κρατήρα Γκέιλ, στις 6 Αυγούστου 2012, μετά από ταξίδι 563 εκατ. χιλιομέτρων.
Οι στόχοι του ρομπότ είναι να ερευνήσει το κλίμα και τη γεωλογία του Άρη, καθώς και να διαπιστώσει εάν υπήρχαν ποτέ ευνοϊκές περιβαλλοντολογικές συνθήκες για την ύπαρξη μικροβιακής ζωής, αλλά και αν είναι ευνοϊκές οι συνθήκες για μελλοντική εξερεύνηση από τον άνθρωπο.
Το ρόβερ φέρει επιστημονικό εξοπλισμό με τον οποίο μπορεί να αναλύσει τη χημική σύσταση δειγμάτων που λαμβάνει.
Σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες και η αποστολή του InSight της NASA στον Άρη. Το InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) προσεδαφίστηκε επιτυχώς στον Κόκκινο Πλανήτη την περασμένη εβδομάδα μετά από ένα ταξίδι επτά μηνών και 458 εκατ. χιλιομέτρων από τη Γη.
Η διετής αποστολή του σκάφους έχει να κάνει με τη μελέτη του εσωτερικού του Άρη, προκειμένου να αποκτηθούν νέα στοιχεία σχετικά με το πώς σχηματίστηκαν οι πλανήτες με βραχώδεις επιφάνειες.

No comments:

Post a Comment

Κώστας Ευριπιώτης: Ώρες αγωνίας για τον ηθοποιό

Τ η δική του δύσκολη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει ο αγαπημένος ηθοποιός Κώστας Ευριπιώτης, έχοντας στο πλευρό του τα αγαπημένα το...

Αλλες ιστοσειλιδες