Μέχρι αύριο βράδυ τα μέλη των Πέντε Αστέρων θα ψηφίζουν στο διαδίκτυο αν επιθυμούν ή όχι την παραπομπή σε δίκη του υπ. Εσωτερικών Σαλβίνι, ο οποίος κατηγορείται για στέρηση ατομικής ελευθερίας προσφύγων και μεταναστών.
Όλα δείχνουν ότι η πλειοψηφία των μελών των Πέντε Αστέρων δεν θα ταχθεί τελικά υπέρ της παραπομπής σε δίκη του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι με αφορμή την απόφασή του, τον περασμένο Αύγουστο, να παραμείνουν στο πλοίο που τους διάσωσε 177 πρόσφυγες και μετανάστες.
Σχεδόν επί μια εβδομάδα ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της Λέγκα είχε απαγορεύσει στους πρόσφυγες στο πλοίο Diciotti να αποβιβαστούν στο λιμάνι της Κατάνιας όπου είχε καταπλεύσει το πλοίο. Το πιθανότερο είναι ότι τα Πέντε Αστέρια θα προτιμήσουν ωστόσο να μην θέσουν σε κίνδυνο τη συνοχή της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε, λίγους μήνες πριν τις κρίσιμες για την συγκυβέρνηση ευρωεκλογές. Κανείς σε αυτή τη φάση δεν επιθυμεί μια κυβερνητική κρίση πριν καλά καλά αρχίσει η προεκλογική εκστρατεία.
Την ίδια στιγμή η κεντροαριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος δεν έχει βρει, ακόμη, έναν νέο αρχηγό, ο οποίος να μπορέσει να ξαναδώσει στο κόμμα μια δυναμική παρουσία στο πολιτικό στερέωμα της χώρας. Όσο για την κεντροδεξιά η υπεροχή του Ματέο Σαλβίνι, δείχνει να είναι απόλυτη. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι περιορίζεται στο να διαπιστώνει ότι το κόμμα του δεν ξεπερνά το 10% στην πρόθεση ψήφου και κατηγορεί τους Ιταλούς ότι «έχουν χάσει τα λογικά τους». Τα δε Πέντε Αστέρια, θέλουν, πρώτα απ’ όλα, να σταματήσουν να χάνουν ποσοστά στις δημοσκοπήσεις και να προσεγγίσουν εκ νέου, ει δυνατόν, το 30%, μέχρι τις ευρωεκλογές.
Κυβέρνηση Κόντε με «δίχτυ ασφαλείας»
Κατά συνέπεια, είναι πολύ πιθανό να υποστηρίξουν ότι ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών δεν ευθύνεται για στέρηση ατομικής ελευθερίας σε μετανάστες και πρόσφυγες. Αδίκημα για το οποίο τον κατηγορούν οι δικαστικοί της Κατάνης στην Σικελία. Ο αρχηγός των «πεντάστερων» Λουίτζι Ντι Μάιο θα επιμείνει, όπως όλα δείχνουν, ότι το σύνολο των αποφάσεων για την απαγόρευση αποβίβασης των μεταναστών ελήφθη από κοινού στο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Κόντε.
Μέχρι τώρα, βέβαια, η πάγια θέση του κινήματος που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο, ήταν ότι οι πολιτικοί πρέπει να κρίνονται πάντα από την δικαιοσύνη, χωρίς κανένα «δίχτυ ασφαλείας». Προς το παρόν όμως ο κύριος στόχος δείχνει να είναι η υπεράσπιση της κυβέρνησης έτσι ώστε να μην μπορέσει ο Σαλβίνι να μετατραπεί σε «πολιτικός μάρτυρας» και να μην μπει σε πειρασμό να γίνει ο νέος ηγέτης της συντηρητικής παράταξης.
No comments:
Post a Comment