Το φως της δημοσιότητας είδαν πλάνα από τη στιγμή της κατάρρευσης του φράγματος στις εγκαταστάσεις του μεταλλείου Κόχεγκου ντο Φεϊζάου της εταιρείας Vale, το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, που είχε ως αποτέλεσμα ένας γιγαντιαίος χείμαρρος λάσπης και νερού να σαρώσει μέρος της Μπρουματζίνιου, όπου ζουν περίπου 39.000 άνθρωποι.
Τουλάχιστον 110 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι αγνοούμενοι ξεπερνούν τους 200, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό.
Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η φονική κατάρρευση του φράγματος τελμάτων προκλήθηκε από υγροποίηση, την ίδια αιτία που είχε οδηγήσει στην κατάρρευση το 2015 του φράγματος του Σαμάρκο, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχος της πολιτείας Μίνας Ζεράις.
Η υγροποίηση είναι η διαδικασία κατά την οποία ένα στερεό υλικό, όπως η άμμος, χάνει την αντοχή και τη σκληρότητά του και συμπεριφέρεται περισσότερο σαν υγρό. Είναι ένας συνηθισμένος λόγος για την κατάρρευση φραγμάτων που συγκρατούν απορρίμματα τα οποία παράγονται κατά την επεξεργασία ορυκτών σε μεταλλεία, γνωστά ως τέλματα, επειδή τα περιτειχίσματα αυτών των φραγμάτων κατασκευάζονται κυρίως από στεγνά τέλματα που αποτελούν ένα μίγμα άμμου και λάσπης που μοιάζει με πηλό.
No comments:
Post a Comment