Σε αλλαγή της τροπολογίας για την της α' κατοικία και συγκεκριμένα του ορίου προστασίας των επιχειρηματικών δανείων σε 100.000 από 130.000 ευρώ, όπως αρχικά προβλεπόταν, προχώρησε η κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει το «πράσινο φως» των θεσμών για το διάδοχο καθεστώς του νόμου Κατσέλη.
Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της σχετικής τροπολογίας ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, κατέθεσε νομοθετική ρύθμιση η οποία ψαλιδίζει κατά 30.000 ευρώ το ανώτατο όριο των επιχειρηματικών δανείων με εγγύηση την α’ κατοικία.
Όπως εξήγησε ο κ. Δραγασάκης το νέο όριο των 100.000 ευρώ δεν αφορά τα στεγαστικά δάνεια αλλά μόνο το ύψος της οφειλής για επιχειρηματικό δάνειο «τη στιγμή της υποβολής της αίτησης».
Ο κ. Δραγασάκης παραδέχθηκε ότι η αλλαγή δεν γίνεται από επιθυμία αλλά από ανάγκη «για να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις να προχωρήσουμε μπροστά», παραπέμποντας ουσιαστικά στην αναγκαία συναίνεση των δανειστών.
Παράλληλα, η κυβέρνηση προχώρησε και σε άλλη τροποποίηση με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους δανειολήπτες να αποδείξουν ότι η εμπορική αξία της κατοικίας τους είναι διαφορετική από την καταχωρισμένη στα βιβλία των πιστωτών. «Αρχίζουμε με την αποτίμηση που είναι γραμμένη στα βιβλία των τραπεζών και από εκεί και πέρα εάν ο δανειολήπτης με νόμιμο τρόπο αποδείξει ότι η αξία του ακινήτου είναι μικρότερη θα ισχύει αυτή έναντι εκείνης που προσδιορίζεται στα βιβλία των πιστωτών» εξήγησε ο υπουργός Οικονομίας
Ο κ. Δραγασάκης επισήμανε, παράλληλα, πως η νέα ρύθμιση καλύπτει 150.000 δικαιούχους που αντιστοιχεί στο 70% των δανειοληπτών και είναι ύψους 11 δισ. ευρώ, ενώ έδωσε έμφαση στο ότι η κυβέρνηση πέτυχε να πείσει και να εντάξει στη ρύθμιση και τα επιχειρηματικά δάνεια και αυτό όπως είπε, «είναι από τα πιο θετικά στοιχεία καθώς αυτός ο χώρος ήταν πραγματικά μια τεράστια εστία κοινωνικών δραμάτων». «Δεν πετύχαμε και κάποια άλλα δάνεια να ενταχθούν αλλά πετύχαμε να καλύψουμε το 70%. Θα ψηφίσουμε τη διάταξη αλλά το τι θα γίνει θα εξεταστεί στη πράξη και στο πώς θα ενεργήσουμε και εμείς και οι τράπεζες», σημείωσε.
Τσακαλώτος: Το νέο πλαίσιο δεν επηρεάζει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι το νέο πλαίσιο δεν επηρεάζει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζικών ιδρυμάτων και μάλιστα χαρακτήρισε την έγκριση της τροπολογίας ως ένα βήμα επιστροφής στην κανονικότα. Εξήγησε, δε, ότι το κόστος για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων μοιράζεται ανάμεσα στις τράπεζες, στους δανειολήπτες και το κράτος.
No comments:
Post a Comment