Saturday, March 16, 2019

Ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια οι αδιάγνωστοι διαβητικοί παγκοσμίως


Σημαντική αύξηση των ανθρώπων με διαβήτη παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Στον διαβήτη τύπου 2 αυξήθηκαν κατά 274 εκατομμύρια και στον τύπου 1 έφτασαν στα 425 εκατομμύρια, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να μιλούν για «μάστιγα της εποχής».


Ωστόσο, ένας τεράστιος αριθμός ασθενών παραμένουν αδιάγνωστοι με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή τους. Την ίδια στιγμή οι εξελίξεις στην αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου είναι ραγδαίες.
Με αφορμή το Πανελλήνιο Διαβητολογικό Συνέδριο που γίνεται 13-16 Μαρτίου, στην Αθήνα, η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ) επισημαίνει ότι 1 στους 11 ανθρώπους στον κόσμο ζουν με σακχαρώδη διαβήτη, ενώ το 2030 εκτιμάται ότι στις ανεπτυγμένες χώρες η   αύξηση του επιπολασμού του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 θα φτάνει το 42%. 
Το σοκαριστικό είναι ότι 1 στα 2 άτομα με διαβήτη, δηλαδή 212 εκατομμύρια άτομα στον κόσμο, είναι αδιάγνωστοι διαβητικοί. Στη Μεγάλη Βρετανία, το ποσοστό αυτό υπολογίζεται στο 30% του πληθυσμού και στην Ελλάδα στο 12% του πληθυσμού. 
Θετικά ωστόσο, είναι τα νέα από πλευράς θεραπειών καθώς σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό «The Lancet» είναι ραγδαίες οι εξελίξεις τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία της νόσου, ενώ, δεν παρατηρείται ανάλογη αύξηση των θανάτων οι οποίοι οφείλονται στον ΣΔ τύπου 2, λόγω μείωσης των καρδιαγγειακών επιπλοκών.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΔΕ κ. Γεώργιος Δημητριάδης η πρόληψη και θεραπεία της νόσου αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και με τις νέες «Κατευθυντήριες Οδηγίες της Αμερικανικής και της Ευρωπαϊκής Διαβητολογικής Εταιρείας», γίνεται για πρώτη φορά σαφής η εξατομίκευση των θεραπευτικών χειρισμών στον ΣΔ, με προτάσεις για συγκεκριμένους συνδυασμούς φαρμάκων ανάλογα με την κάθε περίπτωση.
Ενώ, όπως αναφέρει ο γενικός γραμματέας της ΕΔΕ κ. Ανδρέας Μελιδώνης εκτός από τη θεραπεία της υπεργλυκαιμίας, σημαντικότατα βήματα έχουν γίνει και στη θεραπεία της υπέρτασης και της δυσλιπιδαιμίας, οι οποίες κατά κανόνα συνοδεύουν τον διαβήτη τύπου 2 και συνεισφέρουν σημαντικά στην ανάπτυξη χρόνιων επιπλοκών κυρίως από την καρδιά και τα αγγεία. Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η εφαρμογή της στο πεδίο του αυτό, όπως λέει,  μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην βελτίωση της ρύθμισης του διαβήτη και τη θεραπεία της νόσου.

No comments:

Post a Comment

Κώστας Ευριπιώτης: Ώρες αγωνίας για τον ηθοποιό

Τ η δική του δύσκολη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει ο αγαπημένος ηθοποιός Κώστας Ευριπιώτης, έχοντας στο πλευρό του τα αγαπημένα το...

Αλλες ιστοσειλιδες