Δύο έρευνες που έγιναν με 11 έτη διαφορά μεταξύ τους δείχνουν μείωση κατά 13% της ποσότητας φρούτων και λαχανικών που καταναλώνουν οι Καναδοί, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας. Όπως αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nutrients, η κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων μειώθηκε επίσης κατά την περίοδο μελέτης μεταξύ 2004 και 2015, ενώ οι Καναδοί κατανάλωναν περισσότερο κρέας και εναλλακτικές τροφές το 2015 από ό,τι πριν από μια δεκαετία.
Σύμφωνα με την Claire Tugault-Lafleur, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορική συνεργάτης στο πρόγραμμα Διατροφής και Υγείας, είναι σημαντικό να εξετάσουν ποια τρόφιμα καταναλώνουν οι άνθρωποι και εάν οι προσλήψεις των ομάδων τροφίμων έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου για να εντοπίσουν τις προκλήσεις και για να προωθήσουν τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες μεταξύ των Καναδών.
Τόνισε επίσης, ότι μερικές μελέτες έχουν πρόσφατα αναφέρει την νέα τάση στον Καναδά, αυτή της πρόσληψης μακροθρεπτικών συστατικών ωστόσο, κανείς δεν είχε εξετάσει τις διαφορές στην πρόσληψη των ομάδων τροφίμων κατά την περίοδο αυτή.
Οι ερευνητές εξέτασαν τα διαιτητικά δεδομένα από δύο έρευνες που είχαν διεξαχθεί σε εθνικό επίπεδο και αφορούσαν περισσότερους από 50.000 Καναδούς, ηλικίας δύο ετών και άνω. Τόσο το 2004 όσο και το 2015, οι ερωτηθέντες παρείχαν πληροφορίες για τα τρόφιμα και τα ποτά που είχαν καταναλώσει τις τελευταίες 24 ώρες.
Το 2015, οι Καναδοί ανέφεραν ότι κατανάλωναν κατά μέσο όρο 4,6 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως, από τις 5,2 μερίδες την ημέρα που κατανάλωναν το 2004. Ενώ αύξησαν την κατανάλωση σκούρων πράσινων λαχανικών, αυγών, όσπριων, καρπών με κέλυφος και σπόρων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η μέση ημερήσια πρόσληψη άλλων υγιεινών διαιτητικών συστατικών όπως ολόκληρα φρούτα, ολόκληρα δημητριακά, ψάρια και οστρακοειδή ήταν στάσιμη. Ανέφεραν επίσης, λιγότερες ημερήσιες μερίδες πρόσληψης γάλακτος το 2015 σε σύγκριση με το 2004.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επιπροσθέτως, ότι μειώθηκε και η κατανάλωση σε ζαχαρούχα ποτά, κατά μέσο όρο κατά 32 θερμίδες ημερησίως και η μείωση ήταν πιο σημαντική μεταξύ των νέων. Για παράδειγμα, οι έφηβοι (ηλικίας 13-17 ετών) ανέφεραν ότι καταναλώνουν κατά μέσο όρο 73 λιγότερες ημερήσιες θερμίδες από ζαχαρούχα ποτά - μείωση κατά 43% από το 2004.
Το 2007, η κυβέρνηση του Καναδά κυκλοφόρησε το Eating Well με τον οδηγό τροφίμων του Καναδά. Αυτή η έκδοση του οδηγού για τα τρόφιμα περιλάμβανε συγκεκριμένες συστάσεις σχετικά με τα ποσά και τους τύπους τροφίμων που καταναλώνονται από κάθε μία από τις τέσσερις βασικές ομάδες τροφίμων (φρούτα και λαχανικά, προϊόντα σιτηρών, γάλα και εναλλακτικές ουσίες, κρέας και εναλλακτικές λύσεις).
Ορισμένες από τις αλλαγές που παρατηρήθηκαν στη μελέτη UBC ήταν σύμφωνες με τις συστάσεις αυτές, αλλά πολλές ομάδες τροφίμων που συνιστώνται στον οδηγό του 2007 δεν είχαν αύξηση (όπως είναι τα ολόκληρα φρούτα, τα δημητριακά, τα ψάρια και τα οστρακοειδή) ή μειώθηκαν (όπως είναι τα λαχανικά και το γάλα). Αυτό, όπως λένε, οι επιστήμονες δείχνει ότι είναι απαραίτητο να γίνουν πιο αποτελεσματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των φραγμών που υπάρχουν μεταξύ των Καναδών ώστε να στραφεί το κοινό προς την υγιεινή διατροφή.
Η κακή ποιότητα της διατροφής, όπως λένε, είναι ο νούμερο ένα που συμβάλλει στην επιβάρυνση των χρόνιων ασθενειών στον Καναδά.
No comments:
Post a Comment