Ορκισμένος «εχθρός» των υψηλών επιτοκίων, όπως έχει αυτοχαρακτηριστεί, και με τη χώρα να οδεύει σε κάλπες, ο Ταγίπ Ερντογάν ασκεί νέες πιέσεις στην κεντρική τράπεζα και ζητεί μείωση των επιτοκίων. Εξαπολύει δε νέα επίθεση στις ΗΠΑ και τις άλλες χώρες της Δύσης, επιρρίπτοντάς τους την ευθύνη για τις έντονες διακυμάνσεις στη λίρα. Σήμερα το τουρκικό νόμισμα έκανε εκ νέου βουτιά 5%, δικαιώνοντας όσους προειδοποιούσαν πως ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε τον λάθος τρόπο να το προστατεύσει.
Αν και υπήρχαν πληροφορίες ότι έχουν λάβει εντολή να παρακρατήσουν τη ρευστότητα της λίρας από το εξωτερικό τουλάχιστον έως τις τοπικές εκλογές της Κυριακής, οι τουρκικές τράπεζες άρχισαν σήμερα και πάλι να προσφέρουν λίρες στην αγορά του Λονδίνου. Είχαν σταματήσει τέτοιου είδους κινήσεις από την περασμένη Παρασκευή, αλλά ήταν σαφές πως δεν μπορούν να το κάνουν επ' αόριστο. Το νόμισμα υποτιμήθηκε έτσι σήμερα έως και 5,33% στις 5,6455 λίρες ανά δολάριο και στις 17:00 ώρα Ελλάδος παρουσιάζει πτώση 4,6%.
Σε προεκλογική ομιλία του σε νέους ψηφοφόρους ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι η Τουρκία «απέκρουσε τις επιθέσεις των ΗΠΑ και της Δύσης» στη λίρα, προσθέτοντας ότι ξένες τράπεζες προσπάθησαν να παίξουν παιχνίδια με το νόμισμα ενόψει των εκλογών. Δεν κατονόμασε τις τράπεζες, ωστόσο είναι γνωστό ότι έχει ανοίξει έρευνα για καταγγελίες, που θέλουν ένα σημείωμα της JPMorgan να προκάλεσε αναταραχή στις τουρκικές αγορές. «Δεν μπορούν να βρουν τη λίρα τώρα. Το παιχνίδι έχει γυρίσει. Η λίρα ανεβαίνει και το δολάριο πέφτει» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, έχοντας μείνει προφανώς στα δεδομένα της προηγούμενης ημέρας.
«Οι τράπεζες, που παίζουν αυτό το διεθνές παιχνίδι, λένε τώρα ότι δεν θα δημοσιεύουν αναφορές σε περιόδους εκλογών. Ας τις δημοσιεύουν. Τι θα αλλάξει;» συνέχισε, ενώ διεμήνυσε ότι θα επιβάλλει πειθαρχία στις κερδοσκοπικές δυνάμεις της αγοράς.
Ο Ερντογάν που έχει χαρακτηρίσει τις εκλογές της Κυριακής «ζήτημα επιβίωσης» αναφέρθηκε και στη μάχη κατά του πληθωρισμόυ, ο οποίος αν και έχει μειωθεί κατά σχεδόν πέντε μονάδες σε σχέση με πέρυσι, κινείται ακόμη στο 20%. Άσκησε ουσιαστικά κριτική στην κεντρική τράπεζα για την εξέλιξη αυτή και επανέλαβε την ανορθόδοξη οικονομική θέση ότι «ο πληθωρισμός θα πέσει, μόνο εάν τα επιτόκια μειωθούν». Τα υψηλά επιτόκια «είναι το πραγματικό πρόβλημα» διεμήνυσε, σπεύδοντας να υπενθυμίσει πως είναι οικονομολόγος.
No comments:
Post a Comment