Το Φεβρουάριο, έρευνα του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας αποκάλυψε ότι εάν η χώρα συνεχίσει με το σημερινό ρυθμό αιολικών και ηλιακών εγκαταστάσεων, τότε θα μπορούσε να καλύπτει το 100% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ως το 2030.
Τώρα, νέα μελέτη από την ερευνητική εταιρεία Rystad, με έδρα τη Νορβηγία, αναφέρει ότι τα προγραμματισμένα έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας, καθώς και αποθήκευσης ενέργειας, στην Αυστραλία πιθανότατα θα φτάσουν τα 100 γιγαβάτ πριν από τις επερχόμενες ομοσπονδιακές εκλογές τον Μάιο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται ακόμη στο στάδιο σχεδιασμού.
Φυσικά, δεν θα κατασκευαστούν όλα αυτά τα έργα στην προβλεπόμενη κλίμακα. Μπορεί να υπάρχουν τοπικά ζητήματα, εμπόδια σύνδεσης και χρηματοδότησης ή άλλα προβλήματα. Αλλά αν ευοδωθούν, θα παράγουν αρκετή ενέργεια για καλύψουν την τρέχουσα ζήτηση της Αυστραλίας.
Η επίτευξη 100% ενεργειακού μεριδίου για τις ανανεώσιμες πηγές δεν είναι απλώς θέμα οικοδόμησης πολλών ηλιακών και αιολικών πάρκων, αλλά χρειάζεται ένα σχέδιο και εξαρτάται από την τοποθεσία των έργων και πώς συνδέονται στο δίκτυο. Εξαρτάται επίσης από την ποσότητα της ενέργειας που αποθηκεύεται, καθώς και τη διάρκεια της αποθήκευσης.
Μία τέτοια δραματική αλλαγή θα απαιτούσε μια ριζική αναθεώρηση των κανόνων και πρακτικών της αγοράς για την αντιμετώπιση της νέας τεχνολογίας, και ειδικότερα των μπαταριών. Ο μεγάλος χρόνος που απαιτείται για την οποιαδήποτε αλλαγή του ενεργειακού ρυθμιστικού πλαισίου αποτελεί ένα σημαντικό εμπόδιο.
Η Rystad περιγράφει το επίπεδο των 100 γιγαβάτ ισχύος ως συμβολικό ορόσημο, που ακολουθεί μια δυναμική αρχή για το νέο έτος, καθώς προστέθηκαν 6,65 γιγαβάτ από 62 νέα έργα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, υπερδιπλάσια σε αριθμό και ισχύ κατά την ίδια περίοδο πέρυσι.
«Αυτό δείχνει σαφώς την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο ανανεώσιμο μέλλον της Αυστραλίας και ενδεχομένως δείχνει επίσης ότι ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προβλέπει θετική εξέλιξη των εκλογών», δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής, Ντέιβιντ Ντίξον.
Η κατανομή των επερχόμενων έργων συμπεριλαμβάνει λίγο πάνω από 40 γιγαβάτ ισχύος από ηλιακή ενέργεια και σχεδόν 30 γιγαβάτ από αιολική ενέργεια. Η αποθήκευση ενέργειας είναι ο νέος μεγάλος παράγοντας παίκτης και χωρίζεται σε αντλίες υδρογόνου και μπαταρίες ιόντων λιθίου.
Σε πολιτειακό επίπεδο, η Νέα Νότια Ουαλία ηγείται σε συνολική ισχύ, το Κουίνσλαντ έχει την πρωτοκαθεδρία στα ηλιακά έργα, και ακολουθούν η Νότια Αυστραλία, η Βικτόρια, και η Δυτική Αυστραλία.
Η Νότια Αυστραλία προβλέπεται ότι θα εγκαταστήσει αρκετά αιολικά και ηλιακά έργα για να καλύπτει το 100% της ζήτησής της ήδη από το 2026 ή το 2027.
No comments:
Post a Comment