Sunday, April 21, 2019

Α. Γεωργιάδης: Άμεσα εθνικές εκλογές αν η διαφορά στις ευρωεκλογές είναι μεγάλη



να συντριπτικό υπέρ της Νέας Δημοκρατίας αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, καθιστά αναπόφευκτη την άμεση διενέργεια εθνικών εκλογών" δηλώνει στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι "συνταγματικά μπορεί να μην είναι υποχρεωμένος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να διαλύσει τη Βουλή, γιατί έχει αφαιρεθεί πια από το Σύνταγμα η δυσαρμονία, πολιτικά όμως ο πρωθυπουργός θα είναι υποχρεωμένος να σεβαστεί τη γνώμη των Ελλήνων πολιτών".

Κληθείς να σχολιάσει το επιχείρημα του πρωθυπουργού, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και θα βγάλει τη χώρα και από το ΔΝΤ ο κ. Γεωργιάδης σημειώνει ότι "όλα αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας είναι ακατανόητα για τους ψηφοφόρους" και "το τι λέει το ΔΝΤ και τι λέει ο Τσίπρας είναι ψιλά γράμματα για τους ψηφοφόρους", ωστόσο χαρακτηρίζει θετική εξέλιξη την πτώση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας σχολιάζοντας: "Είμαι εξαιρετικά υπέρ και πάρα πολύ ευτυχής που πέφτουν τα επιτόκια δανεισμού της χώρας. Πιστεύω, χωρίς να είναι ο μοναδικός λόγος αλλά είναι κυρίαρχος λόγος αυτός, ότι παίζει ρόλο η υπεύθυνη στάση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη και το γεγονός ότι προηγείται στις δημοσκοπήσεις".

Ερωτηθείς για τη μείωση του αφορολογήτου και για το αν μπορεί η ΝΔ να δεσμευτεί ότι δεν θα το μειώσει, ο κ. Γεωργιάδης επισημαίνει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: "Ο πρωθυπουργός δεν δεσμεύτηκε ότι δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο. Είπε ότι δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Εάν ο κ. Τσίπρας θέλει να δεσμευτεί ότι δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο δεν έχει παρά να φέρει αύριο νόμο στη Βουλή να καταργήσει το δικό του νόμο".

Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων και τη στάση της ΝΔ γύρω από το θέμα, ο αντιπρόεδρος του κόμματος υπογραμμίζει: "Δεν μπορούμε να λέμε ψέματα στον κόσμο. Όλα τα αναδρομικά είναι περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα λεφτά δεν υπάρχουν... Λέμε, όμως, ότι με την προοπτική ανόδου στην ελληνική οικονομία οι συνταξιούχοι που αδικήθηκαν, κυρίως οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα είναι οι πρώτοι που θα πρέπει να δουν να διορθώνονται οι αδικίες".

Τέλος, σχολιάζοντας τα περί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γεωργιάδης δηλώνει κατηγορηματικά: "Τέτοιου είδους συνασπισμός δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει με σύσσωμη τη ΝΔ ούτε τότε, ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον. Η ΝΔ δεν πρόκειται ποτέ να συνεργαστεί με τον κ. Τσίπρα".

Ακολουθεί η συνέντευξη του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη:

Ερ. Κύριε αντιπρόεδρε, μετά την άρση ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου για την υπόθεση της Novartis πώς βλέπετε να εξελίσσεται η υπόθεση όσον αφορά την δική σας εμπλοκή;

Απ. Ειλικρινά δεν έχω την παραμικρή ιδέα. Η κυρία Τουλουπάκη είναι η εισαγγελέας που ελέγχει και εμένα, και δεν είναι κομψό να ανακατεύομαι στη δουλειά της. Όταν καταλήξει σε συμπέρασμα θα σχολιάσω την απόφασή της. Όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας πάντως, κυρίως δημοσιεύματα σε κυριακάτικες εφημερίδες που έχουν προνομιακή πρόσβαση στη δικογραφία, στο μέτρο που με αφορούν δεν έχουν παρουσιάσει κανένα απολύτως στοιχείο εναντίον μου.

Ερ. Να περάσουμε και στις επικείμενες ευρωεκλογές και να σας ρωτήσω. Εκτιμάτε ότι ένα μήνα πριν τις εκλογές το πολιτικό σύστημα έχει εκθέσει αρκούντως τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη ή αντιθέτως στη χώρα μας εξαντλείται στο επίπεδο του ποιο κόμμα θα είναι πρώτο ενόψει και των εθνικών εκλογών;

Απ. Είναι μία συζήτηση που γίνεται σχεδόν σε κάθε ευρωεκλογές: αν ο κόσμος ψηφίζει με κριτήρια του τι γίνεται στην Ευρώπη ή τι γίνεται στην Ελλάδα. Νομίζω ότι σε όλες τις χώρες τελικά -πρόσφατα ήμουν στη Γερμανία και εκεί είχαμε ακριβώς την ίδια συζήτηση- οι πολίτες ψηφίζουν κυρίως με εσωτερικά κριτήρια και δευτερευόντως με κριτήρια Ευρώπης. Δεν λέω ότι αυτό είναι το σωστό, αυτό όμως συμβαίνει. Η Ευρώπη είναι σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, θα ήταν πολύ καλό να κάνουμε περισσότερες συζητήσεις για αυτήν. Εμείς ακόμα το προσπαθούμε. Ο κύριος Βέμπερ, όπως γνωρίζετε, έχει έρθει στην Αθήνα δύο φορές και θα έρθει και τρίτη, τη Μεγάλη Τρίτη, για να παρουσιάσει την καμπάνια του. Θέλουμε να δώσουμε ευρωπαϊκό χαρακτήρα στις εκλογές της 26ης Μαΐου και δεν θέλουμε καθόλου να αρκεστούμε στην εσωτερική πολιτική επικαιρότητα. Δεν είμαι βέβαιος, όμως, αν ο κόσμος θα ψηφίσει με βάση αυτό.

Ερ. Εσείς ο ίδιος πάντως έχετε τοποθετηθεί δημόσια ότι η διαφορά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, στις ευρωεκλογές, δεν θα είναι μεγάλη. Συνεχίζετε να έχετε την ίδια άποψη;

Απ. Εγώ ποτέ δεν έχω πει ότι η διαφορά δεν θα είναι μεγάλη. Αντιθέτως λέω πάντα ότι η διαφορά θα είναι συντριπτική. Εγώ έκανα απλώς μία επισήμανση ότι το μέτρο με το οποίο θα κριθούμε δεν μπορεί να είναι διαφορετικό από το μέτρο που όρισε ο ίδιος ο κύριος Τσίπρας, το 2014. Ποιο δηλαδή; Το 3,7% που ήταν τότε η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία και την οποία θεώρησε θριαμβευτική νίκη. Άρα, αυτό που είπα είναι πως οτιδήποτε πάνω από 3,7% είναι θριαμβευτική νίκη. Αν με ρωτάτε την πρόβλεψή μου θα είναι πολύ παραπάνω από 3,7%.

Ερ. Αν, λοιπόν, η διαφορά κινηθεί σε μεγάλα νούμερα υπέρ του κόμματός σας ποια στάση θα κρατήσει την επόμενη μέρα η ΝΔ;

Απ. Νομίζω ότι ένα συντριπτικό υπέρ της Νέας Δημοκρατίας αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές καθιστά αναπόφευκτη την άμεση διενέργεια εθνικών εκλογών. Συνταγματικά μπορεί να μην είναι υποχρεωμένος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να διαλύσει τη Βουλή γιατί έχει αφαιρεθεί πια από το Σύνταγμα η δυσαρμονία, πολιτικά, όμως, ο πρωθυπουργός θα είναι υποχρεωμένος να σεβαστεί τη γνώμη των Ελλήνων πολιτών. Στο κάτω-κάτω στη δημοκρατία μας είμαστε εκλεγμένοι, δεν είμαστε τύραννοι.

Ερ. Πάντως ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη είπε ότι έχει συνηθίσει να χάνει στις δημοσκοπήσεις και να κερδίζει στην κάλπη. Πώς το σχολιάζετε;

Απ. Είναι άλλο ένα κολοσσιαίο ψέμα του κυρίου Τσίπρα. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις ο κύριος Τσίπρας ήταν πρώτος, σε άλλες με μικρή διαφορά, σε άλλες με μεγάλη διαφορά. Δεύτερος πάντως δεν ήταν σε καμία. Άρα δεν έχει ποτέ συνηθίσει να χάνει στις δημοσκοπήσεις και να κερδίζει στις εκλογές. Αλλά τι περιμένεις; Αφού είναι γεννημένος ψεύτης.

Ερ. Κύριε Γεωργιάδη, η άποψη του πρωθυπουργού είναι ότι η κυβέρνησή του έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια σε αντίθεση με τη ΝΔ που έβαλε τη χώρα στα μνημόνια και επιπλέον ότι θα βγάλει τη χώρα και από το ΔΝΤ. Θα ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω αυτό το επιχείρημα δεν ισχυρό για τους ψηφοφόρους;

Απ. Όχι, γιατί για τους ψηφοφόρους όλα αυτά που λέει ο κύριος Τσίπρας είναι ακατανόητα. Ο ψηφοφόρος ξέρετε τι καταλαβαίνει; Ότι πλήρωνε 13% ΦΠΑ και τώρα πληρώνει 24%. Ότι πλήρωνε 50% προκαταβολή στην επιχείρησή του και τώρα 100%. Ότι έχει συν 30% ως εισφορά αλληλεγγύης, συν 30% ως φόρο των καυσίμων, μικρότερο επίδομα θέρμανσης, ότι έχασε το ΕΚΑΣ και ούτω καθεξής. Το τι λέει το ΔΝΤ και τι λέει ο Τσίπρας, αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους ψηφοφόρους.

Ερ. Πάρα ταύτα όμως, κύριε Γεωργιάδη, υπάρχει ήδη και καταγράφεται καθημερινά ράλι στα ελληνικά ομόλογα ενώ το δεκαετές κινείται στα επίπεδα του 2005. Αυτό δεν είναι μία άκρως θετική εξέλιξη για την ικανότητα της χώρας να δανειστεί με χαμηλό επιτόκιο από τις αγορές;

Απ. Φυσικά. Είμαι εξαιρετικά υπέρ και πάρα πολύ ευτυχής που πέφτουν τα επιτόκια δανεισμού της χώρας. Πιστεύω, χωρίς να είναι ο μοναδικός λόγος, αλλά είναι κυρίαρχος λόγος και αυτός, ότι παίζει ρόλο η υπεύθυνη στάση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη και το γεγονός ότι προηγείται στις δημοσκοπήσεις.


Το λέω για τον εξής λόγο: εάν τώρα ο κύριος Μητσοτάκης έλεγε αυτό που είχε πει ο κύριος Τσίπρας τον Οκτώβριο του 2014 επί κυβερνήσεως Σαμαρά, ότι "στέλνω μήνυμα στις χρηματαγορές και στους ξένους ότι δεν θα τηρήσω καμία συμφωνία, θα καταργήσω μονομερώς το 3,5%, θα μπλοκάρουν οι μεταρρυθμίσεις και δεν θα αναγνωρίσω τη συμφωνία με τους ξένους", πού θα πήγαιναν τα επιτόκια; Ασφαλώς προς τα πάνω, γιατί αν άκουγαν οι ξένοι ότι αυτός που προηγείται στις δημοσκοπήσεις με 10 μονάδες διαφορά λέει τέτοια πράγματα, θα φοβόντουσαν και θα ανέβαινε το επιτόκιο. Αντιθέτως, ο Αλέξης Τσίπρας έχει το προνόμιο να έχει ως αρχηγό αντιπολίτευσης έναν Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος λέει ότι "θα σεβαστώ τις συμφωνίες, θα προχωρήσω τις μεταρρυθμίσεις, δεν μπορώ να αιφνιδιάσω την Ευρώπη". Άρα, με τον τρόπο του βοηθάει πάρα πολύ στο να πέφτουν τα επιτόκια. Και αυτή είναι η διαφορά Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν λέμε "όλα για τη Νέα Δημοκρατία", εμείς λέμε "πρώτα η Ελλάδα". Άντε εξήγησέ το αυτό στον κύριο Τσίπρα.

Ερ. Κύριε Γεωργιάδη, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο. Εάν είστε εσείς η αυριανή κυβέρνηση μπορείτε να δεσμευτείτε ότι και η ΝΔ δεν θα μειώσει το αφορολόγητο;

Απ. Όχι, με συγχωρείτε, ο πρωθυπουργός δεν δεσμεύτηκε ότι δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο. Είπε ότι δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά είναι εκφράσεις του κυρίου Τσίπρα στον κύριο Χατζηνικολάου. Εάν ο κύριος Τσίπρας θέλει να δεσμευτεί ότι δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο, δεν έχει παρά να φέρει αύριο νόμο στη Βουλή -έχει την πλειοψηφία- να καταργήσει το δικό του νόμο.

Προφανώς και δεν θα είναι πρωθυπουργός ο κύριος Τσίπρας και κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ όταν θα μειωθεί το αφορολόγητο εάν μειωθεί, γιατί ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βάζει μείωση του αφορολογήτου από 01/01/2020. Άρα οι εθνικές εκλογές θα έχουν σίγουρα προηγηθεί και ο κύριος Τσίπρας θα έχει σίγουρα χάσει. Η μόνη αλήθεια που είπε ο κύριος Τσίπρας είναι ότι όταν μειωθεί το αφορολόγητο δεν θα είναι με κυβέρνηση Τσίπρα, γιατί δεν θα είναι πρωθυπουργός.

Η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη πει ότι αυτός ο νόμος είναι ένας νόμος που εμείς δεν ψηφίσαμε, δεν υποστηρίξαμε και που ασφαλώς τηρουμένων των καλών επιδόσεων της οικονομίας μας τίθεται ξανά στη διαπραγμάτευση. Εμείς δεν ψηφίσαμε αυτό το νόμο σε κάθε περίπτωση.

Ερ. Με τα αναδρομικά των συνταξιούχων ποια είναι η στάση της ΝΔ; Δεσμεύεται η ΝΔ γύρω από το συγκεκριμένο θέμα;

Απ. Δεν μπορούμε να λέμε στον κόσμο ψέματα. Όλα τα αναδρομικά είναι περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα λεφτά δεν υπάρχουν και από την εποχή του Λουκιανού και τους Νεκρικούς Διαλόγους και τον Μένιππο ισχύει το ρητό "ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος".

Λέμε, όμως, ότι με την προοπτική ανόδου στην ελληνική οικονομία και με την αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος με δικά μας λεφτά, ναι, οι συνταξιούχοι που αδικήθηκαν, κυρίως οι χαμηλοσυνταξιούχοι, θα είναι και οι πρώτοι που θα πρέπει να δουν να διορθώνονται αυτές οι αδικίες. Το τονίζω, προηγείται η άνοδος της οικονομίας.

Ερ. Να έλθουμε και στα της ΝΔ στην οποία είστε και αντιπρόεδρος. Αλήθεια γιατί η τοποθέτηση Μεϊμαράκη ότι "ένα Νόμπελ για οποιονδήποτε πρωθυπουργό είναι τιμητική για τη χώρα" προκάλεσε κάποιες αντιδράσεις; Δεν είναι πράγματι τιμητικό για μία χώρα να προτάσσεται για Νόμπελ ο όποιος πρωθυπουργός;

Απ. Πρώτον, ο κύριος Μεϊμαράκης υπέστη θύμα πολιτικού bullying, διότι άλλο είπε, άλλο γράφτηκε σε τίτλους και δεν είναι και ωραίο, ενώ έχουμε μπροστά μας μία εκλογική διαδικασία που ο κύριος Μεϊμαράκης κατεβαίνει με σταυρό, να δέχεται τέτοιου τύπου είδους χτυπήματα. Εγώ δεν θα συνηγορήσω σε αυτό. Ο κύριος Μεϊμαράκης ήταν πολύ ξεκάθαρος, είναι εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών, τη θεωρεί κατάπτυστη και μίλησε μόνο επί της αρχής.

Τώρα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, γιατί εδώ δεν είμαστε στην επί της αρχής συζήτηση, είμαστε στην επί των άρθρων συζήτηση, είναι τιμητικό που προτείνεται από κάποιους ο Αλέξης Τσίπρας για βραβείο Νόμπελ για τις Πρέσπες; Απαντώ: δεν είναι καθόλου τιμητικό διότι δεν προτείνεται για Νόμπελ για κάτι θετικό, αλλά για κάτι αρνητικό. Προφανώς, αν έδινε και κανένα νησί θα του έδιναν δύο Νόμπελ.

Ο Τσίπρας προτείνεται για Νόμπελ από τις δυνάμεις του εξωτερικού που 25 χρόνια έψαχναν βολικό πρωθυπουργό. Αυτοί που τον έπεισαν να δώσει την Μακεδονία και τους έκανε το χατίρι εκεί που έξι προηγούμενοι πρωθυπουργοί έλεγαν όχι, φυσικά και θα του δώσουν και Νόμπελ και Όσκαρ και Γκράμι και ό,τι άλλο θέλετε για να ευχαριστήσουν τον υποτακτικό τους. Αυτό δεν αφορά τον ελληνικό λαό.

Ερ. Πώς σχολιάζετε την αποκάλυψη της κυρίας Μπακογιάννη ότι η ΝΔ σύσσωμη ήταν έτοιμη για μεγάλο συνασπισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ για τη διάσωση της χώρας;

Απ. Πιστεύω ότι και η φράση της κυρίας Μπακογιάννη παρεξηγήθηκε. Το μόνο που έγινε εκείνη την περίοδο ήταν η πρόταση του κυρίου Τσίπρα προς τους πολιτικούς αρχηγούς να υπερψηφίσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης το μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ για να σταλεί στο εξωτερικό ένα κλίμα συναίνεσης ώστε να διασφαλιστεί η παρουσία της χώρας στο ευρώ. Οι πολιτικοί αρχηγοί ζήτησαν από τον κύριο Τσίπρα δέσμευση ότι δεν θα προκαλέσει μετά εκλογές και εκείνος τους διαβεβαίωσε ότι εφόσον η αντιπολίτευση ψηφίσει το μνημόνιό του, δεν θα προχωρήσει σε εκλογές.

Πράγματι, υπήρξε μεγάλη εσωκομματική συζήτηση στη Νέα Δημοκρατία καθώς προτείναμε να μη ψηφίσουμε το μνημόνιο του κυρίου Τσίπρα και να αποχωρήσουμε από τη Βουλή για να περάσει μόνος του το μνημόνιο. Άλλοι συνάδελφοί μου, όπως η κυρία Μπακογιάννη, είχαν άλλη άποψη. Κέρδισαν στη ψηφοφορία και εμείς που χάσαμε πειθαρχήσαμε στην απόφαση της πλειοψηφίας και έτσι η Νέα Δημοκρατία ψήφισε το μνημόνιο Τσίπρα. Φυσικά η εξέλιξη των πραγμάτων απέδειξε ότι δεν έπρεπε να δείξουμε την παραμικρή εμπιστοσύνη στον κύριο Τσίπρα ο οποίος την επομένη της υπερψήφισης προκάλεσε εθνικές εκλογές αποδεικνύοντας ότι είναι τυχοδιώκτης, αναξιόπιστος και ψεύτης. Για αυτό και το βράδυ που προκηρύχθηκαν οι εκλογές ο κύριος Μεϊμαράκης τον χαρακτήρισε "ψευτράκο", γιατί του είχε πει ψέματα.

Σε κάθε περίπτωση τέτοιου είδους συνασπισμός δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει με σύσσωμη τη Νέα Δημοκρατία ούτε τότε, ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον. Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται ποτέ να συνεργαστεί με τον κύριο Τσίπρα.

Ερ. Τέλος, θα ήθελα το σχόλιό σας για τα Εξάρχεια για τα οποία γίνεται πολύ κουβέντα. Ένα χρόνιο, πολύπλοκο και βαθύ πρόβλημα στη συγκεκριμένη περιοχή μπορεί η κυβέρνηση της ΝΔ να το αντιμετωπίσει ριζικά και με ποιους τρόπους;

Απ. Εδώ θα χρησιμοποιήσω δωρική διάλεκτο: η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα λύσει το πρόβλημα με τα Εξάρχεια και με κάθε είδους άβατο στη χώρα. Τελεία.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments:

Post a Comment

Κώστας Ευριπιώτης: Ώρες αγωνίας για τον ηθοποιό

Τ η δική του δύσκολη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει ο αγαπημένος ηθοποιός Κώστας Ευριπιώτης, έχοντας στο πλευρό του τα αγαπημένα το...

Αλλες ιστοσειλιδες