Στη σκιά Συμφωνίας των Πρεσπών διεξάγονται σήμερα οι προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, μια συμφωνία που διχάζει βαθιά τους 1,8 εκατ. πολίτες της χώρας και ήταν το κυρίαρχο ζήτημα στις προεκλογικές καμπάνιες των τριών υποψηφίων για την προεδρία.
Η Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζει να διχάζει έντονα την κοινή γνώμη και επισκίασε όλα τα άλλα ζητήματα στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα.
«Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό. Πρέπει να σταματήσουμε την πώληση των εθνικών μας συμφερόντων, δήλωσε στο Reuters ο Ίλια Βελκόφκσι, 67χρονος συνταξιούχος, αφότου πήγε να ψηφίσει. «Ναι, θέλουμε το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., όχι όμως κατ’αυτόν τον τρόπο».
Η προεδρία δεν έχει την εξουσία να μπλοκάρει τις συνταγματικές τροποποιήσεις που εγκρίθηκαν από τα δύο-τρίτα των μελών του κοινοβουλίου και που καθιστούν εφικτή την αλλαγή της ονομασίας.
Ενδεικτικό του πόσο πολύ έχει διχάσει η Συμφωνία των Πρεσπών και την κοινωνία της Βόρειας Μακεδονίας, ο νικητής της κάλπης δεν αναμένεται να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία και πιθανότατα θα υπάρξει και δεύτερος εκλογικός γύρος στις 5 Μαϊου.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 9 το βράδυ.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, προηγείται ο Στέβο Πενταρόφσκι, που υποστηρίζεται από τα συγκυβερνώντα κόμματα των Σοσιαλδημοκρατών και του κόμματος DUI του Αλί Αχμέτι. Οι υπόλοιποι δύο υποψήφιοι είναι η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, καθηγήτρια συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων και υποψήφια του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE, από το οποί ο προέρχεται ο απερχόμενος πρόεδρος Γκιόργκι Ιβανόφ. Το κόμμα έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή του στη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις της δίνουν ποσοστό 26,8%, έναντι 28,8% του Πενταρόβσκι. Τρίτος υποψήφιος ο Μπλερίμ Ρέκα, καθηγητής πανεπιστημίου στο Τέτοβο, ο οποίος υποστηρίζεται από τα αντιπολιτευόμενα αλβανικά κόμματα BESA και «Συμμαχία για τους Αλβανούς», που όμως φαίνεται να συγκεντρώνει χαμηλά ποσοστά. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η προσέλευση θα μπορούσε να είναι χαμηλή, λόγω της απογοήτευσης μεταξύ των ψηφοφόρων στην πρόοδο της κυβέρνησης Ζάεφ στην προσέλκυση επενδύσεων και την αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας.
No comments:
Post a Comment