Κόντρα στις προειδοποιήσεις των ειδικών, οι επενδυτές αισιοδοξούν. Το ηθικό τους τονώνουν οι προσδοκίες ότι οι δύο μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, ΗΠΑ και Κίνα, θα καταλήξουν σε μία συμφωνία και θα δώσουν τέλος στον μεταξύ τους εμπορικό πόλεμο, που μετράει δεκάδες άμεσα θύματα, αλλά και παράπλευρες απώλειες. Ωστόσο οι προοπτικές παραμένουν «σκοτεινές» και τα σήματα κινδύνου από τις αγορές ομολόγων και στέγης πληθαίνουν.
Οι επενδυτές βλέπουν τη FED να έχει παγώσει τις αυξήσεις επιτοκίων και την ΕΚΤ να εξετάζει ένα δεύτερο «ό,τι χρειστεί». Βλέπουν επίσης τις δηλώσεις Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων να είναι ολοένα και πιο θερμές και την αμερικανική αγορά εργασίας να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ακόμη και στο χάος του Brexit διακρίνουν ελπίδες για μία πιο «μαλακή» έξοδο. Όλα αυτά τονώνουν το ηθικό τους με αποτέλεσμα ο παγκόσμιος δείκτης MSCI World Equities να καταγράφει άνοδο 14% αό τις αρχές του έτους. Στις αγορές η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη του Δεκεμβρίου του 2018, όταν ο παγκόσμιος δείκτης έκανε βουτιά 8%.
Κι όμως. Η αυξανόμενη όρεξη για κρατικό χρέος- ένα παραδοσιακό επενδυτικό καταφύγιο- αποκαλύπτει παράλληλα ότι οι φόβοι τους δεν έχει εξαλειφθεί. Και πώς θα ήταν άλλωστε αυτό δυνατόν όταν έρχονται αντιμέτωποι με στοιχεία όπως για αυτά για το εμπόριο της Γερμανίας, που βλέπει εξαγωγές και εισαγωγές να βρίσκονται ταυτόχρονα σε τροχιά πτώσης ή όταν βλέπουν τους ειδικούς να προειδοποιούν για ύφεση στην Ιταλία; Αν και κάτι τρομάζει τους επενδυτές αυτό είναι τι θα γίνει με την Ευρωζώνη.
Για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια στο σύνολό τους οι μεγάλες ανεπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες του πλανήτη καταβάζουν συντονισμένα ταχύτητα, όπως αποκαλύπτει και μελέτη του Brookings Institute. Πουθενά αλλού όμως η εικόνα δεν είναι τόσο ζοφερή όσο στην Ευρώπη. Η γηραιά ήπειρος φαίνεται να ξεμένει από δυνάμεις και μένει πίσω.
Οι ΗΠΑ θα επιβραδυνθούν αλλά και πάλι δεν θα πέσουν φέτος κάτω από ρυθμούς 2,5%, όπως υπολογίζει η Moody's. Μία τέτοια επίδοση θα ήταν θεαματική για την Ευρωζώνη, που πασχίζει για ρυθμούς λίγο πάνω από το 1%. Υπό τις συνθήκες αυτές δεν αποκλείεται οι ευρωπαϊκές μετοχές να είναι το ενεργητικό που θα δεχθεί τις εντονότερες πιέσεις το προσεχές διάστημα, καθώς οι επενδυτές υπό την πίεση των αλλεπάλληλων μακροοικονομικών δεδομένων θα απομακρύνονται με ταχείς ρυθμούς από το ρίσκο.
Δεν θα χάσει συνολικά το ευρωπαϊκό ενεργητικό όμως. Τα ομόλογα θα παραμείνουν πιθανότατα το πιο αξιόπιστο καταφύγιο, με αυτά της Ευρωζώνης να θεωρούνται η ασφαλέστερη επιλογή.
No comments:
Post a Comment