Οι επενδυτές έσπευσαν να πανηγυρίσουν τα πρόσφατα στοιχεία για σταθεροποίηση της κινεζικής οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο. Και όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα τα καλύτερα των προσδοκιών στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής και την απασχόληση στις ΗΠΑ,αναπτερώθηκαν οι ελπίδες ότι τα χειρότερα σενάρια περί παγκόσμιας επιβράδυνσης ίσως και να είναι υπερβολικά.
Μόνο που βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα. Και οι κεντρικοί τραπεζίτες των μεγάλων οικονομιών προειδοποιούν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για αισιοδοξία.
Η κινεζική οικονομία –η δεύτερη πιο ισχυρή στον κόσμο- αναπτύχθηκε με σταθερούς ρυθμούς 6,4% στους τρεις πρώτους μήνες του έτους, διαψεύδοντας τις προβλέψεις για επιβράδυνση της ανάπτυξης στα χαμηλότερα επίπεδα 30 ετών.
Ελπιδοφόρα και τα μηνύματα από τις ΗΠΑ, με τις πωλήσεις λιανικής να σημειώνουν άνοδο 1,6% τον Μάρτιο το υψηλότερο ποσοστό από τον Σεπτέμβριο του 2017. Ιδιαίτερα δυναμική η εικόνα του τομέα απασχόλησης, με τις νέες αιτήσεις χορήγησης επιδόματος ανεργίας να υποχωρούν την προηγούμενη εβδομάδα στα χαμηλότερα επίπεδα σχεδόν 50ετίας.
Με τις καταναλωτικές δαπάνες να αντιπροσωπεύουν τα δύο-τρίτα της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, τα στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής αποτελούν ακόμη μία ένδειξη ότι η αμερικανική οικονομία ξεπερνάει σε επιδόσεις τις υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες. Η JP Morgan Chase αναθεώρησε χθες προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ των ΗΠΑ, αναμένοντας ρυθμούς ανάπτυξης 2,9% στο πρώτο τρίμηνο, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 2%.
Παρότι τα μηνύματα από Κίνα και ΗΠΑ είναι ελπιδοφόρα, είναι ακόμη πολύ νωρίς για εφησυχασμό ότι τα χειρότερα έχουν παρέλθει. Αυτό ήταν και το μήνυμα των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Και ισχύει κυρίως για την Ευρώπη, που κατεβάζει ταχύτητα. Ανησυχητικά είναι και τα μηνύματα από άλλες μεγάλες οικονομίες, όπως η Τουρκία, που κινδυνεύει με μια νέα συναλλαγματική κρίση, ή η Βραζιλία οι προοπτικές της οποίας επιδεινώνονται ανησυχητικά.
Το ΔΝΤ, στην τελευταία έκθεσή του προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία διανύει μια κρίσιμη περίοδο, εξαιτίας δύο βασικών απειλών, του Brexit και των εντάσεων στο παγκόσμιο εμπόριο. Το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη στα χαμηλότερα επίπεδα από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αναμένοντας τους βραδύτερους ρυθμούς από το 2009, στο 3,3% φέτος, από 3,6% του 2018 και έναντι πρόβλεψης για ανάπτυξη 3,5% του Ιανουαρίου.
Για την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ είχε υποβαθμίσει την πρόβλεψή του στο 1,3% φέτος από 1,5% του 2018, προτού ανακάμψει στο 1,5% το 2020. Σύμφωνα με το Ταμείο, ίσως να χρειασθούν μέτρα δημοσιονομικής στήριξης για την αντιμετώπιση της οικονομικής επιβράδυνσης στη Γερμανία, ενώ για την ευρύτερη Ευρωζώνη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να διατηρήσει υποστηρικτική τη νομισματική της πολιτική.
No comments:
Post a Comment