Η πρόκληση της αποκατάστασης της Παναγίας των Παρισίων είναι μεγάλη. Ο Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε ότι θα το κάνει. Η πυρκαγιά που κατέστρεψε μεγάλο μέρος του γοτθικού ναού έχει προκαλέσει κύμα συναισθημάτων σε όλο τον κόσμο. Και οι δωρεές για να ξαναγίνει η Notre Dame «ακόμη πιο όμορφη», όπως υποσχέθηκε ο Γάλλος πρόεδρος, αυξάνονται και πληθύνονται. Τα προβλήματα ωστόσο δεν είναι μόνο οικονομικά. Και τα ερωτήματα τα οποία προέκυψαν πολλά. Ορισμένα, τα οποία απαντά η «Monde», έχουν την ιδιαίτερη σημασία τους.
Ήταν η πρώτη φορά που κάηκε η Notre Dame;
Στους οκτώ αιώνες ζωής, ο καθεδρικός ναός του Παρισιού, δεν είχε γνωρίσει ποτέ μία τόσο μεγάλη καταστροφή. Πριν από την εφεύρεση του αλεξικέραυνου ωστόσο, το 1752, οι πυρκαγιές από κεραυνούς στις εκκλησίες ήταν συχνό φαινόμενο, όπως υπενθύμισε ο ιστορικός Οντόν Βαλέ στο BFM-TV.
Ο ναός κατάφερε να επιβιώσει από τους πολέμους. Πλησίασε πολύ κοντά ωστόσο σε μία παρόμοια καταστροφή στις 24 Μαΐου του 1871. Κατά τη διάρκεια της Παρισινής Κομμούνας, οι επαναστάτες έβαλαν φωτιά σε ορισμένους πάγκους. Η φωτιά τέθηκε ευτυχώς γρήγορα υπό έλεγχο.
Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς με ασφάλεια για τα αίτια και τις συνθήκες που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά. Το βέβαιο είναι ότι η πυροσβεστική υπηρεσία ανταποκρίθηκε άμεσα σε ένα πολύ δύσκολο έργο και κατάφερε κατά τη διάρκεια της νύχτας να θέσει υπό έλεγχο την πυρκαγιά και να περιορίσει το μέγεθος της καταστροφής.
Η παρέμβαση μπορεί να μη φάνηκε εντυπωσιακή, τουλάχιστον στα πρώτα λεπτά, διότι εν προκειμένω οι πυροσβέστες έπρεπε να ακολουθήσουν διαφορετική τακτική, δηλαδή να ξεκινήσουν την κατάσβεση από μέσα προς τα έξω, προκειμένου να διασωθούν οι θησαυροί του ναού.
«Εάν επικεντρωθούμε στο εξωτερικό, αναλαμβάνουμε τον κίνδυνο να σπρώξουμε τις φλόγες και τα καυτά αέρια προς το εσωτερικό αυξάνοντας τη ζημιά», επισήμανε στο περιοδικό «Le Parisien» ο ειδικός Σερζ Ντελαγιέ.
Γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν Καναντέρ;
Το ερώτημα έθεσε στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδόν αμέσως αφότου ξέσπασε η πυρκαγιά. Φαινομενικά, ήταν μία λύση. Τα προβλήματα που θα δημιουργούσε ωστόσο ήταν πολύ περισσότερα από αυτά που ίσως να έλυνε η ρίψη νερού από Καναντέρ. Πέραν του ότι τα συγκεκριμένα αεροπλάνα βρίσκονται στα δυτικά της Γαλλίας και θα περνούσαν αρκετές κρίσιμες ώρες έως ότου επιχειρήσουν πάνω από τη Notre Dame, πέραν του ότι δεν θα μπορούσαν να ανεφοδιαστούν με νερό από τον Σηκουάνα, τα συγκεκριμένα αεροπλάνα είναι σχεδιασμένα να ρίχνουν τόνους νερού άπαξ. Η τεχνική αυτή μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη στις δασικές πυρκαγιές, στην περίπτωση της Nodre Dame ωστόσο υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές.
Στόχος ήταν η αποκατάσταση του ναού, ένα πολύ σημαντικό έργο, ύψους περίπου 60 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε αρχίσει το 2018, επρόκειτο να διαρκέσει 20 χρόνια και είχε κριθεί επείγον από τους ειδικούς.
Μία εβδομάδα πριν από την πυρκαγιά, είχαν μάλιστα αφαιρεθεί 16 αγάλματα, τα οποία απεικόνιζαν τους 12 αποστόλους και τους τέσσερις ευαγγελιστές και είχαν μεταφερθεί στη νοτιοδυτική Γαλλία για να διεξαχθούν εργασίες συντήρησης.
Στη συνέχεια, επρόκειτο να διεξαχθούν και άλλες εργασίες συντήρησης, μεταξύ των οποίων και η συντήρηση του πεζόδρομου. Η πρόσοψη του ναού και οι δύο γοτθικοί πύργοι είχαν ανακαινιστεί τη δεκαετία του 1990.
Η αιτία της πυρκαγιά, όπως αναφέρθηκε, παραμένει σε αυτό το στάδιο άγνωστη. Εκτιμάται ωστόσο ότι ξεκίνησε από την ξύλινη στέγη του 13ου αιώνα, γνωστή και ως «δάσος», λόγω των πολλών δένδρων που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της. Προκειμένου μάλιστα να περιοριστεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς, στο συγκεκριμένο μέρος του ναού δεν υπήρχε ηλεκτρισμός.
Ποιος θα αναλάβει το κόστος της ανοικοδόμησης;
Καθώς έχει υπό την κατοχή του 90 ναούς, μεταξύ των οποίων και η Notre Dame, κανονικά το γαλλικό κράτος είναι υπεύθυνο για τις επισκευές. Το κόστος εκτιμάται μέχρι στιγμής σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Το αισιόδοξο ωστόσο είναι ότι οι δωρεές αυξάνονται διαρκώς και έχουν ξεπεράσει τα 880 εκατ. ευρώ. Εφόσον ξεπεραστεί το οικονομικό σκέλος, θα χρειαστεί σχολαστική έρευνα όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα αποκατασταθούν οι ζημιές, προτού αρχίσουν οι εργασίες.
No comments:
Post a Comment