Κάτω από το 2% και αρκετά χαμηλότερα από τον επίσημο στόχο της κυβέρνησης στον προϋπολογισμό του 2019 για 2,5% ρίχνει τον πήχη για τους εφετινούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας η Τράπεζα της Ελλάδος.
Στην έκθεσή της, που δημοσιεύθηκε στη γενική συνέλευση των μετόχων σήμερα, Δευτέρα, προβλέπει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα μεγεθυνθεί κατά 1,9%- επίδοση που πάντως θα είναι καλύτερη, όπως επισημαίνεται, από εκείνη συνολικά της Ευρωζώνης, η οποία έρχεται αντιμέτωπη με αισθητή επιβράδυνση.
Έτος προκλήσεων το 2019: Εσωτερικοί και εξωτερικοί κίνδυνοι
Στην ομιλία του ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, υπογράμμισε ότι το 2019 σηματοδοτεί την απαρχή μίας νέας πορείς της ελληνικής οικονομίας, μετά την ολοκλήρωση και του τελευταίου προγράμματος στήριξης. Προειδοποίησε ωστόσο αποτελεί ταυτόχρονα και έτος σημαντικών προκλήσεων. Στο διεθνές περιβάλλον η επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου ενδέχεται να επιδράσει αρνητικά στην ανάκαμψη των ελληνικών εξαγωγών, ενώ στο εγχώριο η αυξημένη αβεβαιότητα για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και οι περιορισμοί από την πλευρά της χρηματοδότησης στέκονται εμπόδιο στις επενδύσεις.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Στουρνάρας και στην υψηλή φορολόγηση, η οποία όπως είπε, τα τελευταία χρόνια περιορίζει την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, μειώνει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ εξαντλεί τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών.
Στους παράγοντες πίεσης πριλαμβάνεται επίσης και το γεγονός ότι η χώρα εισέρχεται σε εκλογικό κύκλο, καθώς «ενισχύονται οι κίνδυνοι επιβράδυνσης της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και δημοσιονομικής χαλάρωσης, με αποτέλεσμα να επιτείνει η οικονομική αβεβαιότητα», όπως εξήγησε. Στο δημοσιονομικό πεδίο ειδικότερα, τον μεγαλύτερο κίνδυνο στο άμεσο μελλον αποτελεί η ενδεχόμενη εφαρμογή των αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ, που έκριναν αντισυνταγματικές περικοπές συντάξεων και κατάργηση δώρων.
Το υψηλό χρέος, η υποχρέωση για μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα για παρατεταμένη περίοδο, το βάρος των κόκκινων δανείων, το υψηλό ποσοστο ανεργίας και η χαμηλή ανταγωνιστότητα είναι επίσης μεταξύ των μεγάλων προκλήσεων για την ανάπτυξη. Την εικόνα των εμποδίων συμπληρώνουν οι χαμηλές εγχώριες αποταμιτεύσεις, η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης, οι δυσμενείς δημογραφικές εξελίξεις, ο αργός ψηφιακός μετασχηματισμός και η ποιότητα των θεσμών.
Ο κεντρικός τραπεζίτης έσπευσε να υπογραμμίσει ότι για να διατηρηθεί η αναπτυξιακή δυναμική στα ίδια επίπεδα με το 2018 (1,9%) απαραίτητη προϋπόθεση είναι να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι μεταρρυθμίσεις, η εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, χωρίς καθυστερήσεις, και η ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων. Ζήτησε δε για ακόμη μία φορά αλλαγή του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση της μείωσης των φόρων και της αύξησης των δημόσιων επενδύσεων.
Αξίζει να θυμίσουμε ότι η Κομισιόν στην έκθεση που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα αναμένει ρυθμούς ανάπτυξης 2,2% φέτος και 2,3% το 2020, με βασικούς «οδηγούς» την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις, ενώ προειδοποιεί για μικρότερη συμβολή των εξαγωγών εξαιτίας της προβλεπόμενης επιβράδυνσης της Ε.Ε. Πιο αισιόδοξο το ΔΝΤ υπολογίζει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 2,4% το 2019 ύστερα από μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 2,1% το 2018.
Ο τραπεζικός τομέας
Στον τραπεζικό τομέα, σύμφωνα με την έκθεση τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) των ελληνικών τραπεζών διαμορφώθηκαν στα 81,8 δις ευρώ ή στο 45,4% των συνολικών δανείων στα τέλη Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα η περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων είναι απολύτως αναγκαία για να απελευθερωθούν κεφάλαια για υγιείς επενδύσεις και να διευκολυνθεί η αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού τομέα και να ενισχυθεί ο υγιής ανταγωνισμός.
Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την έκθεση εδώ:
No comments:
Post a Comment