Με μειώσεις που μεσοσταθμικά εκτιμώνται σε 22% και αυξάνονται σταδιακά, με την πάροδο των ετών, αλλά και με σημαντική καθυστέρηση ξεκινά η έκδοση 92.500 επικουρικών συντάξεων, που παρέμεναν στον «πάγο» σχεδόν δύο χρόνια, από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά. Αν και ο νόμος Κατρούγκαλου ψηφίστηκε τον Μάιο του 2016, οι αναγκαίες εγκύκλιοι για την έκδοση των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων υπεγράφησαν χθες. Μάλιστα, η καθυστέρηση «μπλόκαρε» αιτήσεις που υποβλήθηκαν από την 1/1/2015 και μετά, ενώ συνολικά σε εκκρεμότητα βρίσκονται 115.000 αιτήσεις.
Οπως ξεκαθαρίζεται και στη μία από τις δύο εγκυκλίους, οι νέες επικουρικές συντάξεις αποτελούνται από δύο τμήματα. Το πρώτο αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης έως 31/12/2014 και υπολογίζεται με βάση ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% για κάθε έτος ασφάλισης επί των συντάξιμων αποδοχών κάθε ασφαλισμένου που υπεβλήθησαν σε εισφορές υπέρ επικουρικής ασφάλισης (συντάξιμες αποδοχές Χ έτη ασφάλισης Χ 0,45%).
Το δεύτερο τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης από 1/1/2015 και εφεξής, υπολογίζεται με το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση. Οπως επισημαίνουν στην «Καθημερινή» αναλογιστές και νομικοί, ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση, για το πρώτο τμήμα της σύνταξης μεσοσταθμικά οι μειώσεις εκτιμώνται σε 22% καθώς μειώθηκε ο συντελεστής αναπλήρωσης και άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών. Για το δεύτερο τμήμα της σύνταξης, το οποίο υπολογίζεται με το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση, καθοριστικό ρόλο παίζει το νοητό επιτόκιο (GK) που λειτουργεί ως αυτόματος σταθεροποιητής ανάλογα με την πορεία των εισπράξεων του ΕΤΕΑΕΠ, αλλά και το προσδόκιμο ζωής και η γήρανση του πληθυσμού. Με βάση τους αναλογιστικούς πίνακες της χρονικής περιόδου 2015-2020 που περιλαμβάνει η δεύτερη εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, οι ειδικοί εκτιμούν ότι μεσοσταθμικά η μείωση ανέρχεται, για το δεύτερο αυτό σκέλος των συντάξεων, σε 10%. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι το 2027, όταν κάποιος ασφαλισμένος έχει σχεδόν ίδια χρόνια ασφάλισης στον υπολογισμό του πρώτου και του δεύτερου τμήματος της σύνταξής του, η επικουρική του θα είναι μειωμένη κατά 32% σε σχέση με αυτήν που θα λάμβανε πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου.
Ειδικά για τους νέους, που ασφαλίστηκαν μετά το 2014 και ολόκληρη η σύνταξή τους θα υπολογιστεί με τον δεύτερο τρόπο (νοητή κεφαλαιοποίηση), οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι μειώσεις στις συντάξεις θα είναι κοντά στο 22%.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η μέση επικουρική για όσους έχουν καταθέσει αιτήσεις συνταξιοδότησης από 1/1/2015 και μετά, υπολογίζεται σε 157 ευρώ και στόχος του ΕΤΕΑΕΠ είναι να έχουν πληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2018. Το συνολικό τους κόστος (μαζί με τα αναδρομικά) υπολογίζεται στα 223 εκατ. ευρώ.
Τις μεγαλύτερες μειώσεις θα υποστούν τραπεζοϋπάλληλοι, εμποροϋπάλληλοι, πρώην εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ πλην της ΔΕΗ, υψηλόμισθοι μισθωτοί που ήταν ασφαλισμένοι στο πρώην ΙΚΑ, ναυτιλιακοί - τουριστικοί πράκτορες κ.ά. Στον αντίποδα, διασώζονται από τις πολύ υψηλές μειώσεις δημόσιοι υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, μηχανικοί, χαμηλόμισθοι του ΙΚΑ, χημικοί και αστυνομικοί.
Να σημειωθεί εδώ ότι οι ήδη συνταξιούχοι, εντός του 2016, είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται ακόμη και πάνω από 30%, ενώ νέες περικοπές επικουρικών συντάξεων προβλέπονται για το 2019. Εκτιμώνται από 5 έως και 70 ευρώ τον μήνα για περίπου 200.000 συνταξιούχους. Το νέο «μαχαίρι» προβλέπεται στον νόμο Τσακαλώτου - Αχτσιόγλου, και αφορά τις προσωπικές διαφορές που διατηρούν όσες επικουρικές συντάξεις δεν μειώθηκαν το καλοκαίρι του προηγούμενου χρόνου.
No comments:
Post a Comment