Tuesday, January 23, 2018

Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου ανοίγει τις πύλες του



68 ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, 23 μικρού μήκους, 19 ταινίες στην εκπαιδευτική ζώνη, 1 διημερίδα, 5 σεμινάρια, μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικά δρώμενα, μία εικαστική έκθεση και 30 ξένοι και Έλληνες προσκεκλημένοι σκηνοθέτες που θα προλογίσουν τις ταινίες τους και θα συζητήσουν με το κοινό.


Όλα αυτά συνθέτουν το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, που πραγματοποιείται στην Καλαμάτα, από τις 24 Ιανουαρίου έως τις 7 Φεβρουαρίου. Τμήμα του Φεστιβάλ θα μεταφερθεί στην Αμαλιάδα, τη Σπάρτη, το Γύθειο, το Άργος και τη Δημητσάνα.
Όλες οι προβολές, οι παράλληλες εκδηλώσεις και τα σεμινάρια θα είναι και φέτος ελεύθερα για το κοινό. Όπως κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ εστιάζει σε μια συγκεκριμένη θεματική με ειδικές προβολές και με προσκεκλημένους Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες. Το μεγάλο αφιέρωμα του Φεστιβάλ είναι «Κινηματογράφος και Υγεία», το οποίο περιλαμβάνει κινηματογραφικές προβολές, θεατρικά δρώμενα, διημερίδα με τη συμμετοχή ειδικών και δημιουργών και εικαστική έκθεση.
«Κινηματογράφος και Υγεία» - Το ντοκιμαντέρ ως καταλύτης για συζήτηση, πρόληψη και αλλαγή
Στο πλαίσιο του αφιερώματος στην υγεία, θα προβληθούν κινηματογραφικές ταινίες, οι οποίες, με αφορμή μία διαταραχή υγείας, συνθέτουν ένα έργο, που οδηγεί σε δημιουργική σκέψη, λειτουργία και αντιμετώπιση. Το Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει ειδικούς σε θέματα υγείας και δημιουργούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, παρέχοντας ένα πλαίσιο διαλόγου γύρω από τα παγκόσμια ζητήματα της εκάστοτε θεματικής. Επίσης, στις 27 και 28 Ιανουαρίου, έχει προγραμματιστεί διημερίδα με ομιλίες ειδικών, προσκεκλημένων ιατρών και σκηνοθετών και συζητήσεις με το κοινό, με αφορμή την προβολή επιλεγμένων ντοκιμαντέρ. Συνολικά, θα προβληθούν 15 ντοκιμαντέρ διακεκριμένων σκηνοθετών, σχετικά με την υγεία.
Στόχος του αφιερώματος, που γίνεται σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας, είναι να εγείρει αφορμές για συζήτηση και προβληματισμό, καθώς και να ευαισθητοποιήσει το κοινό για φλέγοντα θέματα που αφορούν στη σωματική και ψυχική υγεία και, κατ’ επέκταση, στην ίδια την κοινωνία.

Εκπαιδευτική ζώνη
Ιδιαίτερη σημασία δίνεται και φέτος στην εκπαιδευτική ζώνη που απευθύνεται στο μαθητικό κοινό με προβολές ελληνικών και ξένων ντοκιμαντέρ, καθημερινά, από τις 9.00 έως τις 13.00. Μόνο την περσινή χρονιά, πάνω από 4.000 μαθητές παρακολούθησαν την εκπαιδευτική ζώνη στις πέντε πόλεις, όπου διεξήχθη το Φεστιβάλ. 
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του 2018 περιλαμβάνει τέσσερις θεματικές: Υγεία, Εφηβεία, Πολιτιστική κληρονομιά, Επιστήμη. Φέτος, συμμετέχουν πολλοί ξένοι σκηνοθέτες, οι οποίοι θα βρίσκονται στις προβολές της εκπαιδευτικής ζώνης, προκειμένου να συνομιλήσουν με τους μαθητές. Και φέτος, στόχος του Φεστιβάλ είναι τμήμα του εκπαιδευτικού προγράμματος να περιοδεύσει σε σχολεία της Μεσσηνίας, της Αργολίδας και της Αρκαδίας τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο -μια δραστηριότητα που ξεκίνησε πιλοτικά πριν δύο χρόνια, με μεγάλη επιτυχία, σε χωριά και κωμοπόλεις της Μεσσηνίας, όπως στον Αριστομένη, τη Βαλύρα, την Πύλο, τη Χώρα, την Κορώνη και τη Μεσσήνη.
Για το πρόγραμμα της εκπαιδευτικής ζώνης, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου συνεργάζεται με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, το Κέντρο Κοινωνίας, Επιστήμης και Τέχνης CAID, το Φεστιβάλ Αρχαιολογικού - Ιστορικού Ντοκιμαντέρ «Αγών» και το Φεστιβάλ για νέους και παιδιά της Ολυμπίας.
Τελετή έναρξης
Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου ανοίγει με την προβολή της ταινίας «Kuzola, Τραγούδια των Ριζών/Kuzola, Songs of the Roots», σε σκηνοθεσία Hugo Bachelet (Γαλλία, 72΄), παρουσία της πρωταγωνίστριας, της τραγουδίστριας της παγκόσμιας μουσικής, Lúcia de Carvalho. Θα ακολουθήσει συναυλία της με τον Μεσσήνιο Αντώνη Κουφουδάκη.
Συνεργάτες - Διοργάνωση
Φέτος, το Φεστιβάλ συνεργάζεται με το Global Health Film initiative στη Μεγάλη Βρετανία, το Φεστιβάλ του Herceg Novi στο Μαυροβούνιο και το Φεστιβάλ Cinema for Peace στη Γερμανία. Για δεύτερη χρονιά, θα δοθούν δύο βραβεία κοινού (με χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ) για το καλύτερο ελληνικό και διεθνές ντοκιμαντέρ.
Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας και τελεί υπό την αιγίδα και την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων. Γίνεται σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, τον δήμο Καλαμάτας, τον δήμο Άργους - Μυκηνών, τον δήμο Ήλιδας και το πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς.
Το αφιέρωμα «Κινηματογράφος και Υγεία» ενισχύεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Έχει, επίσης, την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας.

No comments:

Post a Comment

Κώστας Ευριπιώτης: Ώρες αγωνίας για τον ηθοποιό

Τ η δική του δύσκολη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει ο αγαπημένος ηθοποιός Κώστας Ευριπιώτης, έχοντας στο πλευρό του τα αγαπημένα το...

Αλλες ιστοσειλιδες