Πίσω στις Βρυξέλλες, ως πρωθυπουργός της Βρετανίας πάντα, επιστρέφει σήμερα η Τερέζα Μέι. Αφότου κατάφερε να επιβιώσει της χθεσινής ψηφοφορίας των Τόρις, η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναζητεί εναγωνίως νομικές εγγυήσεις για το ακανθώδες ζήτημα του backstop για τα βορειοϊρλανδικά σύνορα. Διότι, αν και 200 βουλευτές της έδωσαν το OK να συνεχίσει, το εξίσου σημαντικό 1/3 του κόμματος δεν τη στήριξε – και προφανώς δεν θα στηρίξει ούτε τη συμφωνία της με την Ε.Ε. για το Brexit.
Επί της ουσίας, αυτό που έχει κερδίσει η Μέι είναι λίγος περισσότερος χρόνος για να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη του DUP, του μικρού ενωτικού κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας, ότι η συμφωνία μπορεί να έχει πρακτική εφαρμογή και για τους Βορειοϊρλανδούς.
Ο στόχος της Μέι είναι πολύ δύσκολος. Το DUP είναι κατηγορηματικό ότι το λεγόμενο δίχτυ ασφαλείας για την αποφυγή των σκληρών συνόρων θα φέρει εν τέλει την περιοχή πιο κοντά στην Ε.Ε. – και συνεπώς στην Ιρλανδία – και πιο μακριά από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το έργο της Μέι δυσκολεύει ακόμη περισσότερο η αδιαλλαξία της Ε.Ε., η οποία προτίθεται να προσθέσει στη συμφωνία διευκρινήσεις, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να κάνει ούτε μισό βήμα πίσω. Το δήλωσαν ξεκάθαρα όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι αξιωματούχοι τους οποίους συνάντησε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, μετά την αναβολή της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων, η οποία επρόκειτο να διεξαχθεί την Τρίτη. Το επικύρωσε σήμερα και ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γκίντερ Έτινγκερ επαναλαμβάνοντας το γνωστό πλέον «διευκρινίσεις ναι, περαιτέρω διαπραγματεύσεις όχι».
Η ώρα της αλήθειας συνεπώς τόσο για τη Μέι όσο και για το Brexit θα είναι η 21ηΙανουαρίου, όταν η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα πρέπει να ενημερώσει τους βουλευτές και την Ένωση για τις προθέσεις της στην περίπτωση που η συμφωνία δεν έχει πάρει το πράσινο φως από τη Βουλή των Κοινοτήτων.
Οι Βρετανοί βουλευτές θα μπορούσαν στη συνέχεια να τροποποιήσουν τη δήλωσή τους επαναφέροντας την πιθανότητα της διενέργεια ενός δεύτερου δημοψηφίσματος. Η ιδέα αυτή, η οποία βρίσκει ώριμο έδαφος σε ορισμένους Συντηρητικούς, εξαρτάται εν πολλοίς και από τους Εργατικούς, που επί τους παρόντος προτιμούν την επιλογή των νέων εκλογών.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ηγέτης των Εργατικών μπορεί να εκκινήσει διαδικασία για πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της Μέι, χωρίς ωστόσο πολλές πιθανότητες να κερδίσει.
Μπορεί συνεπώς η Μέι να έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι η επιλογή του δεύτερου δημοψηφίσματος δεν υπάρχει, καθώς επιμένει ότι δεν ανταποκρίνεται στη βούληση του βρετανικού λαού, ενδεχομένως ωστόσο να αναγκαστεί να βάλει νερό κρασί της, εάν η συμφωνία δεν ψηφιστεί και δεδομένου ότι το «no deal» σενάριο επίσης απορρίπτεται από την πλειοψηφία του Βρετανικού Κοινοβουλίου.
No comments:
Post a Comment